Grupp föreslår ny kompetensförsäkring

ARBETSRÄTT2015-12-15

En allmän och obligatorisk kompetensförsäkring som omfattar såväl anställda som företagare föreslås i en rapport till regeringen. I utbyte mot en sådan reform kan facket tänka sig att diskutera förändringar i LAS.

På framtidens arbetsmarknad ligger tryggheten inte enbart i anställningstiden, utan även i kompetensen, konstaterar analysgruppen Arbetet i framtiden. Den första rapporten har överlämnats till framtidsminister Kristina Persson, S.

Gruppens arbete leds av SEBs seniorekonom Klas Eklund och Kommunals ordförande Anneli Nordström. I gruppens första rapport lyfter de nu fram att tillgång till rätt kompetens är avgörande för möjligheterna att skapa framgångsrika företag och nya jobb. Men den utbildning människor har med sig när de kommer in på arbetsmarknaden räcker sällan för ett helt arbetsliv.

”Teknik och konkurrens förändras snabbt och den gamla synen på utbildning – att man går i skolan eller på universitet och sedan är färdigutbildad – är förlegad. Syftet med våra förslag är att möta framtidens behov av kompetens under hela arbetslivet. Att göra det är avgörande för Sveriges konkurrenskraft, välstånd och sammanhållning”, säger Klas Eklund i ett pressmeddelande.

Därför föreslår gruppen en reform för livslångt lärande för den som har ett arbete. Centralt är en kompetensförsäkring som ger ekonomiska förutsättningar för människor att mitt i arbetslivet delta i kompetensutvecklingsaktiviteter. Perioder av ny kompetensutveckling ska vara en integrerad del av förvärvsarbetet i större utsträckning än i dag. Därför måste befintliga utbildningar dimensioneras för att skapa platser för människor att utbilda sig senare i livet, samtidigt som urvalet av utbildningar anpassas till deras behov. Dessutom behövs systematisk information och vägledning för yrkesaktiva över 30 år om möjligheterna till kompetensutveckling.

”Ett livslångt lärande på riktigt, för alla, är en av de viktigaste investeringar som regeringen kan göra för att säkerställa individens, näringslivets och samhällets fortsatta utveckling”, säger Annelie Nordström i pressmeddelandet.

I det fortsatta arbetet kring kompetensförsäkringen måste stat, arbetsgivare och fack prata ihop sig om roller, regler och finansiering, anser gruppen:

”I det sammanhanget kan det också finnas skäl att diskutera nya lösningar för delar av trygghetsreglerna för anställda. När anställdas trygghet i allt högre grad ligger i kompetensen och mindre i anställningstiden finns det skäl att i arbetet med en reform, som den vi föreslår, även se över delar av utformningen av LAS. Syftet med översynen ska vara att anpassa regelverket till de nya förutsättningar som ett utvecklat system för livslångt lärande ger utan att de anställdas trygghet försämras eller styrkeförhållandena mellan parterna förändras” skriver gruppen i sin rapport.

Analysgruppen Arbetet i framtiden

Gruppen leds av Annelie Nordström och Klas Eklund. Övriga deltagare är:

Anna Breman, Swedbank
Pontus Braunerhjelm, professor KTH och Entreprenörskapsforum
Eva Mörk, professor Uppsala Universitet
Jesper Roine, professor Handelshögskolan
Luciano Astudillo, Malmö kommun
Åke Svensson, vd Teknikföretagen
Åsa-Pia Järliden, LO
Azita Shariati, vd Sodexo Sverige
Huvudsekreterare: Dr Katinka Hort

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA