Annons:
MSB
Fördjupning
AVEmmeli Nilsson0 kommentarerTyck till!

Han bygger tältläger i terrorns Nigeria

Den väpnade konflikten mellan den islamistiska terrorgruppen Boko Haram och olika säkerhetsstyrkor har orsakat en omfattande humanitär kris i norra Nigeria. När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick en förfrågan om att bygga upp säkra boenden för hjälp­arbetare tvekade inte veteranen Pär Högman att åka dit.
Nigeria. Illustration: Getty images/Malin Hansson

Han har arbetat på tuffa ställen förr: Kabul i Afghanistan, Malis huvudstad Bamako, Sydsudan och i Liberia under ebolaepidemin. Men Maiduguri i nordöstra Nigeria var tuffare än de tidigare uppdragen.

När Publikt träffar Pär Högman på hans vanliga arbetsplats hos MSB i Kristinehamn är han lätt solbränd, just hemkommen efter nästan två månader i Nigeria. Här på enheten för logistik och stöd­resurser jobbar omkring 27 personer, många av dem vana att åka på utlandsuppdrag.

– Jag är inte unik här på enheten, om man säger så. Vi lever inte på gamla meriter, utan återför hela tiden ny erfarenhet till organisationen, säger Pär Högman som till vardags är arbetsledare för logistik.

Den senaste insatsen i Nigeria började på samma sätt som vanligt – med ett telefonsamtal från MSBs resursbas där Pär Högman är registrerad. MSB hade fått en förfrågan från IOM, International Organization for Migration, om att hjälpa till med boende och kontorslösningar för humanitär personal i norra Nigeria. Den väpnade konflikten mellan islamistgruppen Boko Haram och olika säkerhets­styrkor har orsakat en stor humanitär kris i om­rådet, med omkring 14 miljoner människor i akut behov av hjälp.

Insatsen består dels av att bygga upp en stor tältcamp med plats för 100 hjälparbetare i region­huvudstaden Maiduguri, dels av att bygga åtta små regionala camper med plats för minst 15 till 18 personer. Syftet är att göra det lättare för internationella hjälporganisationer att skala upp sin verksamhet genom att skapa säkra boendelösningar.

Att åka på utlandsuppdrag är inget MSB kräver av sina anställda. Men Pär Högman tvekade inte när han fick frågan.

– Jag tycker att jag måste åka ut för att veta vad det är vi arbetar med. Jag måste veta att det vi levererar funkar, att vi levererar rätt grejer. Som tur är har vi bra chefer som ser mervärdet i det.

Maiduguri är administrativ huvudort för delstaten Borno i nordöstra Nigeria och har över en miljon invånare. Pär Högman beskriver staden som någorlunda välmående. Inne i staden är det exempelvis lätt att få tag på mat, till skillnad från på landsbygden och i byarna utanför där det råder svår matbrist på grund av Boko Harams härjningar och regeringens försök att svälta ut islamist­gruppen.

De första dagarna fick Pär Högman och de andra i insatsen bo på hotell samtidigt som de började bygga upp den stora campen. På julafton hade de byggt tillräckligt mycket för att kunna flytta dit.

– Då gjorde vi ett julbord. Vi hade fått lite skumtomtar, konserverad skinka, rödkål och majonnäs. Vi gjorde köttbullar och köpte ägg och gjorde ägghalvor, säger Pär Högman och skrattar åt minnet.

Tiden i Maiduguri jämför han med filmen Måndag hela veckan. Varje dag ser ungefär likadan ut. Frukost med kollegerna, därefter möte om vad som ska göras under dagen, och sedan arbete med att bygga upp campen.

– Vi var ungefär 15 personer, allt från elektriker, hantverkare inom vatten och sanitet, akutsjuksköterskor och logistiker till miljöhandläggare. De som är ute på MSBs insatser får oftast göra samma arbetsuppgifter som de arbetar med till vardags, säger Pär Högman.

Hans egen roll var den som logistiker och upphandlare. MSB tar med sig det mesta av materialet, men förbrukningsvaror köps oftast på plats. Ut-över att ha koll på materialet så hjälpte Pär Högman till med det praktiska – satte upp tält, bistod rörmokare och drog kabel. Allt i en temperatur på mellan 35 och 45 grader.

Det svåra säkerhetsläget gjorde sig ständigt påmint. Den nigerianska armén och polisen hade slagit en järnring runt Maiduguri och även ställt upp kontrollstationer runt staden. Den som inte stannade i tid innan kontrollen riskerade att bli beskjuten.

–Vi hörde skottlossning och detonationer på avstånd ungefär var fjortonde dag. På slutet innan jag åkte hem var det varannan eller var tredje dag. Boko Haram är väldigt pressade nu, eftersom Nigerias regering och andra länder har börjat trycka tillbaka dem militärt.

Campen där Pär Högman bodde skyddades utvändigt inte bara av en mur, utan också av den nigerianska armén och polisen. Invändigt sköttes säkerheten av ett säkerhetsföretag.

– Boko Haram kidnappar kvinnor och barn som de sedan använder för självmordsuppdrag. När jag var där fick jag via nigerianska armén veta att de hade satt ett bombbälte på en sjuårig flicka och skickat in henne i en moské, säger Pär Högman.

För att skydda insatspersonalen kan vakter och soldater ibland behöva skjuta mot kvinnor och barn, som själva är offer för islamistgruppen.

– Sådant skär igenom en. Jag har själv barn. Man försöker skärma av sig från det, men det är sådant jag kan fundera på när jag kommer hem.

Eftersom västerlänningar drar till sig mycket uppmärksamhet kan de inte röra sig fritt utanför campen. När de ändå måste ut krävs rigorösa säker­hets­rutiner. Nigeria är ett av de länder i världen där det är störst risk för utlänningar att kidnappas. Oftast utförs kidnappningarna av kriminella grupperingar och terroristgrupper, som har ekonomiska eller politiska motiv.

– Vi planerar noga med säkerhetsorganisationen när vi ska lämna campen och säger inte ens till bilföraren vart vi ska åka. På vägen ropar vi hela tiden upp i radion var vi är någonstans. Vi har också andra tekniska hjälpmedel så att det syns precis var vi är.

– Det är inte så att man åker och fredagsshoppar lite spontant, säger Pär Högman.

All personal som ska ut på internationella uppdrag med MSB skickas på säkerhetsbriefingar om platsen de ska till. Väl framme får de briefing genom den organisation som ansvarar för insatsen. Personalen får också göra övningar för att vara förberedda på hur de ska agera om de blir beskjutna eller kidnappade.

Enligt Pär Högman har det inte riktats några hot direkt mot MSBs insatspersonal. Oftast rör sig säkerhetshoten om självmordsbombare som går in på offentliga platser, som moskéer och marknader.

– Det är klart att man blir lite rädd, men det får inte ta överhanden. Den vanliga nigerianska befolkningen är jätteglada att vi är där. Och på något sätt så vänjer man sig. En del lever hela tiden i detta.

En ständig följeslagare till Pär Högman under tiden i Nigeria var hans »runbag« – en färdig­packad ryggsäck som bara är att rycka upp och ta med sig om något skulle hända. Den innehåller bland annat pass, kopior på visum, första förband, vatten, reserv­batterier till radio och satellittelefon.

Om skottlossning och självmordsbombningar hörde till vardagslivet utanför campens murar så var konflikter inne på campen desto ovanligare. Att leva tillsammans med 15 andra personer dygnet runt i flera månader kan vara tufft. Men Pär Högman beskriver det som att insatsmedarbetarna blir en familj för varandra – bröder och systrar som till slut nästan vet mer om varandra än familjerna hemma i Sverige.

– Folk blir stressade och allt möjligt, men man försöker lösa det. Alla tänker till extra innan de skapar något drama.

Det är skönt att komma hem till familjen igen. Efter att ha varit i väg på flera utlandsuppdrag tycker inte Pär Högman att det är särskilt svårt att ställa om sig till vardagslunken hemma i Sverige. Han kan visserligen bli irriterad på människors gnäll över sena bussar och långsamt internet. Samtidigt är han medveten om att de flesta lever här och nu, alla har inte samma erfarenheter som han själv att jämföra med.

Någon som blir extra glad varje gång Pär Högman landar välbehållen på svensk mark är den yngsta dottern, tolv år gammal.

– Hon är inte riktigt okej med att jag åker. Hon ser nyheter på tv och är väldigt medveten. När jag skulle åka till Liberia under ebolaepidemin så grät hon.

Sedan Pär Högman lämnat Nigeria har det flyttat in över 50 personer från olika FN-organisationer i den stora campen. Nu finns där ett riktigt kök med kapacitet att laga mat åt 100 personer, vattentoaletter och fler duschar.

Planen är att MSB ska vara i Nigeria under ett år. Nu ska fler små camper, »hubbar«, byggas ute på landsbygden. Det är en rejäl utmaning. Allt material måste köras ut med lastbil, vilket kräver eskort och stora säkerhetsinsatser. Personalen som bygger hubbarna kan bara vara ute några timmar i taget och bygga, innan de måste flygas tillbaka med heli­kopter. Att stanna längre perioder är för farligt.

Vem som helst kan anmäla intresse för att delta i MSBs internationella insatser. Något Pär Högman rekommenderar, riskerna till trots. Att följa med på en insats kan bidra starkt till den personliga utvecklingen, säger han.

– I Maiduguri ligger moskéer bredvid kyrkor, muslimer och kristna umgås utan konstigheter. Sådana erfarenheter har fått mig att inse att konflikter mellan grupper oftast handlar om politik, inte religion. Man lär sig väldigt mycket på att åka ut. Allt är liksom inte svart eller vitt.

MSBs internationella insatser

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ansvarar för att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Myndigheten har också beredskap för internationella bistånds- och katastrofinsatser. MSB är partner till de flesta stora humanitära aktörerna i världen, som Röda Korset, Unicef och UNHCR, och stödjer FN-personal med bostäder, arbetsplatser och specialistkompetens.

MSB har en resursbas med personer inom olika kompetensområden. Vem som helst kan ansöka om att få vara med i resurs­basen.

Källa: MSB

Folkrikaste staten i Afrika

Nigeria är Afrikas folkrikaste stat och beräknas ha världens sjunde största befolkning, 186 miljoner invånare enligt en uppskattning i juli 2016. Det finns över 250 olika folkgrupper i landet.

Säkerhetsläget är allvarligt i hela Nigeria, men framför allt i de norra och nordöstra delarna. Enligt UD är risken för terrorist­attacker, kidnappning, våldsamma oroligheter och brottslighet mycket stor. Det huvudsakliga terrorhotet kommer från islamistgruppen Boko Haram, som genomfört attacker som dödat och skadat tusentals människor. Nigerianska säkerhetsstyrkor har svarat med hårda tillslag mot Boko Haram. Konflikten har drabbat civilbefolkningen hårt och bland annat orsakat svår matbrist.

Källa: CIA, Landguiden och UDs reseinformation

Bli den första att tycka till!
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv, i en gemensam debattartikel.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor. Det framgår av en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, enligt studien.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
SCBNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, avslutar nu Statistiska centralbyrån, SCB, samarbetet successivt. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, STs vice ordförande inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Uppdraget ska vara klart om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetStatens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.
SKOLVERKETNyhetFler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
LönerNyhetFem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.
ArbetsförmedlingenNyhetDet är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär ett skyddsombud beskrev hur Arrivas personal i Skåne bland annat avstått dryck eller använt buskar vid stationen om det kniper, beslutade Arbetsmiljöverket att de har rätt till toalettpaus efter maximalt två och en halv timme. Det fick tågbolaget att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
RättsväsendetNyhetMindre än varannan svensk har förtroende för rättsväsendet som helhet, visar Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning. Bara var tredje uppger att de har förtroende för Kriminalvården. Förändringen jämfört med föregående år är liten.
ArbetsförmedlingenNyhetAutomatiska funktioner och digital samverkan är centrala i den nya modell för Arbetsförmedlingens arbete som myndigheten skisserar i sitt förslag till regeringen. Bland annat vill myndigheten robotisera bedömningen av hur långt arbetssökande står från arbetsmarknaden. Systemet för ersättning till fristående aktörer föreslås få både en grundersättning och en resultatbaserad del.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.
SkolverketNyhetMer än 1 500 nya lärare har fått vänta mer än de fyra månader som regeringen satt som maxgräns för att få ut sin lärarlegitimation, enligt Ekot. Skolverket förklarar väntetiden med att ansökningarna är fler än beräknat.