Informell kultur hinder för pappaledighet

JÄMSTÄLLDHET2019-02-06

Män hindras ofta av informella kulturer på arbetsplatsen från att ta föräldraledigt. Ett skäl är att de inte vill vålla problem för kolleger som får ”täcka upp”, enligt forskning vid Göteborgs universitet.

Det räcker inte med generös lagstiftning om föräldraledighet för att få ett jämlikt och delat föräldraskap. Ett hinder är att pappor tar en kortare ledighet för att inte orsaka problem för sina arbetskamrater. Det visar en studie av två forskare från Göteborgs universitet respektive Indiana University i USA.

Pappor har lagstadgad rätt till betald föräldraledighet i 28 europeiska länder. Sverige har de mest generösa reglerna och är också det land där pappor tar ut störst andel av ledigheten. Men fortfarande tar svenska pappor ut mindre än en tredjedel av det antal dagar som mammor tar ut.

Det är färre pappor i privat sektor som tar ut pappaledighet jämfört med offentlig sektor, visar studien. Det påverkar statistiken, eftersom åtta av tio arbetsföra svenska män arbetar inom den privata sektorn. I studien har det genomförts ett antal enkät- och intervjustudier i privata företag som visar att många män väljer att inte ta ut någon längre ledighet, även om det inte finns några formella hinder.

”Ett av hindren som framkom var att företagen saknar planer för hur de ska ersätta den som är ledig och istället förlitar sig på en kultur av medarbetarlojalitet där arbetskamraterna täcker upp för papporna som är hemma. Männen väljer därför att ta en kortare ledighet för att inte ställa till problem för sina kollegor”, kommenterar professor Philip Hwang i ett pressmeddelande.

Psykologiforskaren Philip Hwang har genomfört studierna tillsammans med Linda Haas, professor i sociologi vid Indiana University i USA.

Studierna visar på att den här kulturen har sin grund i antagandet om att den ”ideale anställde” prioriterar sitt arbete framför familj och barn. Den påverkar hur de som deltog i studien upplevde sina möjligheter att ta ledigt, och om det skulle påverka deras möjlighet att göra karriär.

”De normer som råder på vissa arbetsplatser begränsar pappornas möjligheter att dela ledigheten med mammorna, vilket är olyckligt för alla parter. Det underlättar för papporna om arbetsgivarna förstår att de också tjänar på att uppmuntra männen att ta ut sin föräldraledighet. De får lojala anställda och de blir attraktiva företag att arbeta i”, påpekar Philip Hwang.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA