Inte diskriminering att neka döv jobb

DISKRIMINERING2020-01-23

Det var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.

Tolkcentralen i Region Stockholm förmedlar tolktjänster för personer med funktionsnedsättningar. När den väl kvalificerade döve mannen sökte ett vikariat som receptionist blev han inte ens kallad till intervju. Arbetsgivaren motiverade sitt beslut med att mannen inte skulle kunna svara på telefonsamtal.

Enligt Arbetsdomstolen, AD, var det inte diskriminering. Enligt domstolen skulle den döve mannen inte kunna arbeta med taltelefonsamtal på grund av sin funktionsnedsättning och att röstsamtal, näst efter e-post, är Tolkcentralens vanligaste metod att ta emot tolkbeställningar, skriver Kollega. AD menar att arbetsgivarens krav på att en receptionist ska kunna ta emot beställningar via röstsamtal var nödvändigt.

Enligt den döve mannen själv finns det många kommunikationsalternativ som bild- och texttelefon, e-post, sms och videochatt som skulle gjort det möjligt för honom att klara arbetsuppgifterna. ADs dom gör honom både chockad och förtvivlad, säger han till Kollega.

Åsa Henningsson, förbundsordförande i Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, säger i en kommentar på webben att domen är en stor besvikelse för alla döva:

”Det bekräftar våra farhågor att det finns ett hål i det svenska diskrimineringsskyddet. Det kan inte vara värdigt ett Sverige år 2020 att arbetsgivare tillåts att sortera bort döva på detta sätt under rekryteringsprocesser. SDR arbetar för ett jämlikt samhälle där vi alla har ett ansvar att utgå från människors potential och att det finns lösningar. Detta ansvar har Region Stockholm uppenbart inte tagit.”

Unionen tvingas nu betala arbetsgivarsidans rättegångskostnader på 201 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA