Annons:
kultur
Kultur
AVDitte Bråhäll0 kommentarerTyck till!

Känsligt och galet

Håkan Berlin, till vardags behandlingsassistent och ST-medlem, bär på en inre glöd. Han älskar att befinna sig i gränslandet mellan det bisarra och det komiska. Men han vill inte oroa. Han vill bara se dig skratta.

I slutet av 1800-talet gick anständiga män inte utanför hemmets dörr utan att vara iförda frack vid högtidligare tillfällen. Men för de allra flesta är fracken idag ett sällan använt plagg. När jag träffar Håkan Berlin inför en föreställning på Café Barbro i centrala Malmö, ber han mig vänta en stund i korridoren utanför ett omklädningsrum. Håkan ska ”fixa till sig”. Efter cirka tio minuter kommer en stilig man ut ur omklädningsrummet iklädd svart klassisk frack med tillhörande vit skjorta i bomull.

– Men jag ska bara ordna till mig lite ytterligare. Sen kommer jag tillbaka igen, säger Håkan med stress i blicken.
Han rättar till den nyss påsatta, lila flugan som omslingrar skjortkragen och försvinner in i ett litet rum en liten stund där det finns toalettstol, vask och spegel. Och simsalabim, ut kommer en gycklare, helt olik den man som jag såg nyss.

Nu är han vitmålad i ansiktet, hans mansläppar har blivit svagt lilafärgade och blicken har fått en annan karaktär. Kort sagt, hans ansiktsuttryck har helt förändrats, blivit spjuveraktigt. I ena handen håller estradören en liten fågelbur innehållande tre vackra vita duvor. De ska medverka i kvällens föreställning.

– De heter skrattduvor och är oerhört användbara i sådana här sammanhang. De är smidiga, lugna och lättlärda, berättar han, under tiden som vi förflyttar oss till ett rum strax intill scenen där han snart ska uppträda inför en stor publik.

I rummet möter vi hans assistent, Ingela Bondesson, som de har valt att kalla Fräulein Ing-Britt. Håkan Berlin poserar glatt framför kameran och lägger på sin ”gycklar-look”. Den lilla damen bredvid honom får då och då småflörtiga, luriga  blickar, precis så som deras förhållande ter sig på scen.

Plats på scen. Publiken är samlad.

Tillsammans ska vi ut på en främmande resa.

Vi åker bakåt i tiden. Trollmakten ger oss åter 1930-talets Berlin.

Trollkarlen Berlinis genomför sina trick glamouröst och tjusigt, och de groteska inslagen blandar sig i leken, vilket förhöjer magins tjusning och kraft. Samtidigt dansar trolleriduvorna villigt efter mästarens pipa och i bakgrunden sjunger ”den lilla sparven”, Edith Piaf, sina trettiotalsmelodier med sin mjuka, kvinnliga röst, vilket försätter oss alla i en stämning full av tankar på det som en gång varit.

– Mitt trolleri är lite halvtokigt, ett gränsland till det komiska och commedia dell’arte-inspirerat. Mina trollerikonster handlar inte enbart om teknik och fingerfärdighet, utan jag strävar hela tiden efter att vara underhållande. Publiken ska ha roligt och skratta, berättar Håkan Berlin.

Han beskriver föreställningarna som en kombination av trolleri och teater, där magiska konster och spelet mellan trollkarl och assistent smälts samman. Föreställningen är nämligen upplagd som en historia om en man som förälskat sig i sin assistent och samtidigt en berättelse om oron i Tyskland. Dessvärre ger uppvaktningen inte något lyckat resultat för trollkarlen Berlinis. Fräulein Ing-Britt är naivt ovetande om magikerns intresse för henne, lika ovetande är hon om den annalkande nazismen.

– Jag har ett arbete som stundtals är mycket krävande och därför är konsten en sund motvikt, ett sätt för mig att få en bra balans i tillvaron.

Håkan Berlins trolleriföreställningar vill vistas i det intima rummet med en inte alltför stor publik. Han försöker mer och mer utveckla föreställningarna i kabaréanda, men de ska trots det bygga på klassiska trolleritricks. Den svarta fracken tänker han inte lägga på hyllan, den skapar en bra stämning, tycker han, och ibland när han vill se lite extra grotesk ut, bär han ett attribut på ryggen under kavajen, föreställande en puckel.

– Jag tycker om att göra mig ful och vill gärna ha bisarra och ekivoka inslag i mina föreställningar. Och när det är en riktigt busig vuxenpublik, trollar jag gärna av trosorna på någon dam i publiken, till allas glädje. Jag är inte speciellt förtjust i att arbeta med finkultur utan väljer hellre den folkliga kulturen. Därför tilltalar gyckleriets former mig i allra högsta grad.

Håkan Berlin trollade redan som åttaåring men slutade i tonåren för att sedan i vuxen ålder återuppta intresset igen. Men det gäller att träna. Egentligen måste man träna lite varje dag. Själv väljer han att träna intensivt periodvis.

– Jag älskar magin i alla dess former. Vi vet exempelvis ingenting om morgondagen – det är livets magi! Likadant är det med konstens magi. Vi ser olika skeenden, publiken ser vad som händer på scenen, men de vet inte hur det går till och får inte veta det heller.

Men det är inte bara publiken i det intima rummet som fått ta del av Håkan Berlins trollerikonster. På Studioteatern i Malmö trollade han fram en levande duva ur en brinnande kastrull i musikalen Cabaret och för ett tag sedan såg vi honom i Jan Troells kritikerrosade långfilm ”Så vit som en snö”.

– Jag fick en roll som fotograf och min uppgift var att medverka i en scen med aviatrisen Elsa Andersson, (Amanda Ooms), som drabbats av en tragisk händelse. Jag försöker pigga upp henne med mina trollerikonster. Filmjobbet var utmanande och svårt, men jättespännande.

– Jag är en person som är nyfiken på det mesta här i livet och jag har också stort behov av omväxling, så därför provar jag gärna på nya, spännande saker. Man kan säga att jag bär på en sorts glöd, som är en blandning av känslighet och galenskap. Såväl mamma som mormor uttryckte sig starkt känslomässigt. Min mormor är en inspirerande förebild för mig. Hon dansade alltid livligt på golvet när hon besökte oss. Hon hade en enorm livsglädje och humor, och det är ett arv som jag stolt vill föra vidare i mitt konstnärliga sökande.

Bli den första att tycka till!
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
ArbetsrättNyhetEU-kommissionen vill införa minimilöner i hela unionen. Inom den svenska fackföreningsrörelsen finns en stor oro för att planerna utgör ett hot mot den svenska modellen. Sverige skulle bli förlorare om de blir verklighet, anser TCO.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården ådrog sig allvarliga skador i samband med en övning i självförsvar på jobbet. Skadorna inträffade när instruktören skulle demonstrera hur man tar sig ur ett strypgrepp, rapporterar SVT.
SiSNyhetEn behandlingsassistent vid en av Statens institutionsstyrelses institutioner för vård av missbrukare åtalsanmäls av personalansvarsnämnden för brott mot tystnadsplikten. Den anställda ska ha lämnat sekretessbelagd information om en klient till dennes tidigare partner.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har förlängt hyresavtalen för åtta lokala kontor i avvaktan på en översyn av nedläggningsplanerna. Några av kontoren skulle redan ha stängts. Men det är inte klart att just dessa kontor får vara kvar på sikt, enligt myndighetens presstjänst.
Myndigheten för stöd till trossamfundNyhetPå nyårsafton avled Åke Göransson, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, i samband med en semesterresa till Rumänien. ”Vi sörjer en omtyckt och älskad chef”, säger Åsa E. Hole, ställföreträdande myndighetschef.
KRIMINALVÅRDENNyhetVid en personalfest inom Kriminalvården tog en manlig anställd två kvinnliga kolleger på baken och kysste den enas kind. Nu har myndighetens personalansvarsnämnd beslutat att han ska få löneavdrag.
SPÅRTRAFIKENNyhetSeko stämmer tågföretaget Arriva i Arbetsdomstolen för avskedandet av en tågvärd, som enligt företaget hotat en kollega med en brödkniv.
ÖppenhetNyhetI en departementspromemoria föreslås skärpta sekretessregler för statsanställda och deras tjänstepensioner. Det handlar om att skydda personliga uppgifter om drygt 1,1 miljoner enskilda personer.
ÖppenhetNyhetDen professor vid Göteborgs universitet som begärde att få ut kollegers e-post bröt inte mot lagen. Det konstaterar Justitiekanslern, JK, efter en anmälan, skriver Dagens Nyheter. JK har beslutat att lägga ner ärendet.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen, AD, sedan myndigheten avbrutit provanställningen för en man som varit föräldraledig under en del av anställningstiden.
Statens servicecenterNyhetRegeringen har uppdragit åt den särskilde utredaren Sven-Erik Österberg att utreda hur lokal statlig service ska utvecklas. Uppdraget omfattar både att lämna förslag på var nya kontor i Statens servicecenters regi bör lokaliseras och att analysera vilka myndigheter som bör komma med i kontorens serviceutbud.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder hösten har skyddsombud larmat om att ett nytt kollektivavtal lett till ohälsa för personalen på nationella transportenheten utrikes vid Kriminalvården. Efter resultatlösa försök till omförhandling har ST nu sagt upp avtalet. Alla fackliga organisationer inom Kriminalvården har också sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten för orimligt långa kötider i telefon. Trots myndighetens ansträngningar att minska väntetiderna har de inte blivit kortare, konstaterar JO.
KRIMINALVÅRDENNyhetDet fattas runt 600 platser på Kriminalvårdens anstalter och på en del håll delar intagna rum. Facket menar att den akuta platsbristen äventyrar säkerheten och arbetsmiljön för personalen. ”Kriminalvården står inför den största utmaningen i modern tid”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn till Publikt.
HögskolanNyhetEnligt regeringens regleringsbrev till universitet och högskolor ska arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätta de kommande åren, kunskapslyftet återställas och arbetet för hållbar utveckling intensifieras.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får i uppdrag att säkra en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet. ”Det finns personer som är i behov av fysiska möten och då ska Arbetsförmedlingen kunna tillhandahålla det, oavsett var i landet man bor”, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på dagens pressträff om myndighetens regleringsbrev för 2020.