Annons:
kultur
Kultur
AVDitte Bråhäll0 kommentarerTyck till!

Känsligt och galet

Håkan Berlin, till vardags behandlingsassistent och ST-medlem, bär på en inre glöd. Han älskar att befinna sig i gränslandet mellan det bisarra och det komiska. Men han vill inte oroa. Han vill bara se dig skratta.

I slutet av 1800-talet gick anständiga män inte utanför hemmets dörr utan att vara iförda frack vid högtidligare tillfällen. Men för de allra flesta är fracken idag ett sällan använt plagg. När jag träffar Håkan Berlin inför en föreställning på Café Barbro i centrala Malmö, ber han mig vänta en stund i korridoren utanför ett omklädningsrum. Håkan ska ”fixa till sig”. Efter cirka tio minuter kommer en stilig man ut ur omklädningsrummet iklädd svart klassisk frack med tillhörande vit skjorta i bomull.

– Men jag ska bara ordna till mig lite ytterligare. Sen kommer jag tillbaka igen, säger Håkan med stress i blicken.
Han rättar till den nyss påsatta, lila flugan som omslingrar skjortkragen och försvinner in i ett litet rum en liten stund där det finns toalettstol, vask och spegel. Och simsalabim, ut kommer en gycklare, helt olik den man som jag såg nyss.

Nu är han vitmålad i ansiktet, hans mansläppar har blivit svagt lilafärgade och blicken har fått en annan karaktär. Kort sagt, hans ansiktsuttryck har helt förändrats, blivit spjuveraktigt. I ena handen håller estradören en liten fågelbur innehållande tre vackra vita duvor. De ska medverka i kvällens föreställning.

– De heter skrattduvor och är oerhört användbara i sådana här sammanhang. De är smidiga, lugna och lättlärda, berättar han, under tiden som vi förflyttar oss till ett rum strax intill scenen där han snart ska uppträda inför en stor publik.

I rummet möter vi hans assistent, Ingela Bondesson, som de har valt att kalla Fräulein Ing-Britt. Håkan Berlin poserar glatt framför kameran och lägger på sin ”gycklar-look”. Den lilla damen bredvid honom får då och då småflörtiga, luriga  blickar, precis så som deras förhållande ter sig på scen.

Plats på scen. Publiken är samlad.

Tillsammans ska vi ut på en främmande resa.

Vi åker bakåt i tiden. Trollmakten ger oss åter 1930-talets Berlin.

Trollkarlen Berlinis genomför sina trick glamouröst och tjusigt, och de groteska inslagen blandar sig i leken, vilket förhöjer magins tjusning och kraft. Samtidigt dansar trolleriduvorna villigt efter mästarens pipa och i bakgrunden sjunger ”den lilla sparven”, Edith Piaf, sina trettiotalsmelodier med sin mjuka, kvinnliga röst, vilket försätter oss alla i en stämning full av tankar på det som en gång varit.

– Mitt trolleri är lite halvtokigt, ett gränsland till det komiska och commedia dell’arte-inspirerat. Mina trollerikonster handlar inte enbart om teknik och fingerfärdighet, utan jag strävar hela tiden efter att vara underhållande. Publiken ska ha roligt och skratta, berättar Håkan Berlin.

Han beskriver föreställningarna som en kombination av trolleri och teater, där magiska konster och spelet mellan trollkarl och assistent smälts samman. Föreställningen är nämligen upplagd som en historia om en man som förälskat sig i sin assistent och samtidigt en berättelse om oron i Tyskland. Dessvärre ger uppvaktningen inte något lyckat resultat för trollkarlen Berlinis. Fräulein Ing-Britt är naivt ovetande om magikerns intresse för henne, lika ovetande är hon om den annalkande nazismen.

– Jag har ett arbete som stundtals är mycket krävande och därför är konsten en sund motvikt, ett sätt för mig att få en bra balans i tillvaron.

Håkan Berlins trolleriföreställningar vill vistas i det intima rummet med en inte alltför stor publik. Han försöker mer och mer utveckla föreställningarna i kabaréanda, men de ska trots det bygga på klassiska trolleritricks. Den svarta fracken tänker han inte lägga på hyllan, den skapar en bra stämning, tycker han, och ibland när han vill se lite extra grotesk ut, bär han ett attribut på ryggen under kavajen, föreställande en puckel.

– Jag tycker om att göra mig ful och vill gärna ha bisarra och ekivoka inslag i mina föreställningar. Och när det är en riktigt busig vuxenpublik, trollar jag gärna av trosorna på någon dam i publiken, till allas glädje. Jag är inte speciellt förtjust i att arbeta med finkultur utan väljer hellre den folkliga kulturen. Därför tilltalar gyckleriets former mig i allra högsta grad.

Håkan Berlin trollade redan som åttaåring men slutade i tonåren för att sedan i vuxen ålder återuppta intresset igen. Men det gäller att träna. Egentligen måste man träna lite varje dag. Själv väljer han att träna intensivt periodvis.

– Jag älskar magin i alla dess former. Vi vet exempelvis ingenting om morgondagen – det är livets magi! Likadant är det med konstens magi. Vi ser olika skeenden, publiken ser vad som händer på scenen, men de vet inte hur det går till och får inte veta det heller.

Men det är inte bara publiken i det intima rummet som fått ta del av Håkan Berlins trollerikonster. På Studioteatern i Malmö trollade han fram en levande duva ur en brinnande kastrull i musikalen Cabaret och för ett tag sedan såg vi honom i Jan Troells kritikerrosade långfilm ”Så vit som en snö”.

– Jag fick en roll som fotograf och min uppgift var att medverka i en scen med aviatrisen Elsa Andersson, (Amanda Ooms), som drabbats av en tragisk händelse. Jag försöker pigga upp henne med mina trollerikonster. Filmjobbet var utmanande och svårt, men jättespännande.

– Jag är en person som är nyfiken på det mesta här i livet och jag har också stort behov av omväxling, så därför provar jag gärna på nya, spännande saker. Man kan säga att jag bär på en sorts glöd, som är en blandning av känslighet och galenskap. Såväl mamma som mormor uttryckte sig starkt känslomässigt. Min mormor är en inspirerande förebild för mig. Hon dansade alltid livligt på golvet när hon besökte oss. Hon hade en enorm livsglädje och humor, och det är ett arv som jag stolt vill föra vidare i mitt konstnärliga sökande.

Bli den första att tycka till!
RättsväsendetNyhetLagrådet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag om dataavläsning. Lagrådet konstaterar dock att det nya tvångsmedel som regeringen föreslår är mycket integritetskränkande och därför bara kan få tillämpas vid allvarlig brottslighet.
NyhetArbetstagarna vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning. Skjut till mera pengar, kräver ST och Saco-S i en gemensam skrivelse till socialförsäkringsutskottet.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, uppger SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, tycker Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, men akademikerförbunden vill se en mer flexibel utbildningsmodell, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Bakom beslutet ligger att brister i underhåll påverkar tillförlitligheten i järnvägstrafiken.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.