Klartecken för strejk mot Svevia

SVEVIA2012-02-01

Byggnads får strejka mot och blockera statliga Svevia. Det beslutade Arbetsdomstolen i dag, onsdag.

Byggnads vill teckna kollektivavtal med Svevia, det statliga bolaget som är bildat av gamla Vägverket produktion. När bolaget avböjde svarade Byggnads med varsel om konflikt.

Svevia har genom sitt medlemskap i Arbetsgivarverket heltäckande kollektivavtal med bland annat Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, där ST ingår. Därför har bolaget hävdat att det råder fredsplikt och att Byggnads inte får försöka tränga undan de avtal som redan finns.

Tvisten hamnade i Arbetsdomstolen i förra veckan genom att både Byggnads och Svevia skickade in stämningar.

I dag, onsdag, beslutade Arbetsdomstolen att det inte finns några rättsliga hinder för Byggnads att strejka mot Svevia och försätta bolaget i blockad i enlighet med sina varsel.

En enhällig domstol anser att inget annat framkommit hittills än att Byggnads enbart försöker få till stånd ett avtal för sina egna medlemmar.

Detta är ett tillfälligt, så kallat interimistiskt, beslut som gäller fram tills tvisten slutligen avgörs av domstolen.

Närmast får de båda tvistande parterna svara på varandras stämningar, enligt juristen Sofia Andersson på Arbetsdomstolen. Om parterna inte kan enas om en förlikning brukar en rättsprocess i Arbetsdomstolen ta ungefär ett år.

Från 8 februari har Byggnads varslat om total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av medlemmar anställda i Svevia.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA