Kompetenskris för företagshälsan

ARBETSMILJÖ2019-04-11

Det behövs stora utbildningssatsningar för att klara företagshälsovårdens behov av kompetensförsörjning, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, i en ny rapport.

Mynak har genomfört en bred översyn av kompetensläget inom företagshälsovården. Enligt rapporten finns ett stort behov av utbildningar för samtliga yrkeskate­gorier inom företagshälsovården. Behovet av arbetsmiljöingen­jörer och företagsläkare är mycket akut. Rapporten har överlämnats till regeringen.

”Vi behöver gå i riktningen att färre människor blir sjukskrivna av sina jobb och då är ju en välfungerande företagshälsovård en väldigt viktig pusselbit”, kommenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Dagens Nyheter.

Bristen på läkare med specialistkompetens är enligt rapporten akut. Enligt Socialstyrelsens register finns det 1 130 specialistläkare inom området företagshälsovård. Av dessa är fyra av fem 65 år eller äldre. 38 läkare är specialister inom arbetsme­dicin, och 40 inom arbets- och miljömedi­cin. Av 175 specialister inom yrkes- och miljömedicin är 115 personer 65 år eller äldre.

När det gäller fö­retagsläkare är den nuvarande situationen ohållbar utan någon omedel­bar lösning i sikte, enligt rapporten. Myndigheten anser att en nytänkande, förutsättningslös och oberoende utredning måste genomföras. Utredningen bör bygga på erfarenheter från både Sverige och de nordiska grannländerna för att hitta nya och innovativa lösningar på utbildningen av företagsläkare.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ställer sig positiv till förslaget om en utredning:

”Någonting måste vi göra annorlunda än vad vi har gjort hittills”, säger hon till Dagens Nyheter.

I rapporten konstateras att både kompetensförsörjning och utbildningsmöjligheter behöver stärkas för alla yrkeskategorier inom företagshälso­vården. Myndigheten drar slutsatsen att den behöver stötta en ny utbildningsstruktur för arbetsmiljöingenjörer i samarbete med lärosätena. Mynak ser ett starkt behov av kvalificerade arbetsmiljöingenjörer inom flera sektorer i arbetslivet. Också de befintliga programmen för företagssköterskor vid Karolinska institutet, Umeå universitet och Örebro universitet behöver enligt rapporten samordna sina program och kurser.

Enligt Mynak bör utbildningarna för arbetsmiljöingenjörer, beteendevetare, ergonomer/fysioterapeuter och företagssköterskor bedrivas på högskole- och univer­sitetsnivå. Det är också viktigt att de kan ges på distans med hjälp av moderna pedagogiska och teknologiska metoder och verktyg. Dessutom bör de finnas på flera orter i landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA