Annons:
debatt
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Kritik mot Råbychefernas inlägg i nr 9

I drygt åtta månader har debatten om SiS inre problem rasat i Statstjänstemannen. En klargörande och stundtals hätsk debatt. Men istället för att möta sina opponenter med ödmjukhet, erkänna att det kan ligga något i den bild som före detta anställda och anställda tecknar av SiS, är generaldirektör Korpi stenhård – kritiken saknar all grund.
Korpis linje ter sig särskilt märklig med tanke på att 22 procent av de SiS-anställda, enligt SCB, under det senaste året har utsatts för trakasserier på sina arbetsplatser. Och den skarpa kritik som riktas mot Råby från konsultfirman som utredde förhållandena på institutionen, verifierar dessutom kritiken som har framförts i Statstjänstemannen.

Avsaknaden av ödmjukhet från ledningens sida är olycklig, då en sådan kunde utgöra inledningen på en dialog för att skapa bättre förutsättningar för SiS arbete inför framtiden. Eftersom Korpi är så kategorisk är det inte förvånande att han omger sig med chefer av den dignitet som de Ordinarie ledamöterna i Råby ledningsgrupp ger prov på i nr 9/2002. Alla demokrater, alla som är övertygade om att öppenhet är en viktig förutsättning för all offentlig verksamhet, som tror på yttrande- och pressfrihet, har anledning att bli ordentligt mörkrädda vid läsning av Råbychefernas inlägg.

För att riktigt visa hur simpla opponenterna är, drar Råbycheferna sig inte för att ifrågasätta Statstjänstemannens trovärdighet till följd av att tidningen har valt att publicera de kritiska inläggen: ”som tidningen Statstjänstemannen av någon – för oss okänd anledning – lånar sig till att publicera”.
Deras undran är lika anmärkningsvärd som lätt att besvara, om man är demokrat vill säga; eftersom Statstjänstemannen tar sitt uppdrag på allvar låter den mer än bara en sida komma till tals. Genom att låta opponenter på bl a Råby och Älvgården beskriva sin verklighet, får läsarna möjlighet att väga de olika beskrivningarna mot varandra. Detta, ordinarie ledamöter i Råby ledningsgrupp, är yttrandefrihet och utgör en absolut förutsättning för den offentliga verksamheten, för det demokratiska systemet.

Det vore lätt att göra sig rolig på Råbychefernas bekostnad – men frågan är alltför allvarlig för att skämtas bort. Som mångårig socialarbetare har jag lärt mig att bakom varje förhållningssätt till människor döljer sig antingen en uttalad eller inte uttalad människosyn och värdering av demokratin. En insikt som ger en obehaglig eftersmak med tanke på ledningsgruppens val av citat som ingång i debatten; ”det rör mig inte – det drabbar mig inte på något sätt – då jag vet att dessa rykten inte har något med sanningen att göra! Varför skulle en lögn få mig ur jämvikt.” Så uttryckte sig den romerske diktatorn Julius Caesar och mot honom lutar sig en ledning som uppenbarligen inte främst drivs av en integrerad demokratisk människosyn.

Istället för att vifta bort kritiken borde generaldirektören och Råbycheferna ta sig en ordentlig funderare över varför just SiS har drabbats av en ”grundlös” kritikerstorm. Tror ni det är ett utslag för en landsomfattande illvillig konspiration, vars enda syfte är att skada SiS ledning? Innan ni besvarar frågan bör ni betänka att ingen tjänar på att offentligt dra SiS ledning i smutsen, att kritikerstormen kommer från personer som in i det längsta har dragit sig för att offentliggöra sina erfarenheter. Hur många med liknande erfarenheter, som inte orkar/vågar ge sig till känna, arbetar i SiS idag?

Om det finns chefer inom SiS som omfattar en så begränsad syn på yttrandefriheten och demokratin, som Råby ledningsgrupp ger prov på i Statstjänstemannen, finns det anledning att resa följande frågeställning – hur långt skulle de vara beredda att gå för att tysta kritiker om de slapp ta hänsyn till offentlighetsprincipen, om de slapp medial uppmärksamhet, om det inte fanns medier likt Statstjänstemannen, som tar sitt uppdrag på allvar? Några svar kan jag givetvis inte ge – men jag måste medge att tanken svindlar och att det känns obehagligt.
Osökt infinner sig också frågan – har Råbychefernas inlägg generaldirektör Korpis stöd? Om inte, har han i så fall modet att avgränsa sig mot deras odemokratiska skrivning?

Gay Glans

Bli den första att tycka till!
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft enligt årets Konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och behålla personal.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen kritiserar en polis sedan denna använt hot om indraget körkort för att förmå en bilförare att acceptera en ordningsbot för att ha underlåtit att stanna vid stopplikt.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.