Annons:
KÖRSÅNG
Kultur
AVMarianne Wiberg0 kommentarerTyck till!

Lunchkören håller stressen borta

Sången ädla känslor föder, och friskare människor. På länsstyrelsen i Härnösand sjunger man bort stress och problem varje onsdagslunch.
"Sch, sch, sch….prsk, prsk, prsk…", låter det från tjugotalet människor i rummet under Baptistkyrkan.
– Hej! Hoj! Ojojój, ajajajáj, fortsätter kören, nu till pianoackompanjemang. Ojojoj, ajajajàj…

Så går den över i en tungvrickande ramsa:

– Prille, prolle, prille, prolle, prille…. prille, prolle, prille, prolle, prille….

– Lite högre, manar körledaren.

– Prille, prolle, prille, prolle, prille… prille, prolle, prille, prolle, prille…, svarar kören lydigt allt högre upp på skalan och i allt högre tempo.

Lite senare får jag veta att detta är en uppmjukningsövning och prille-prolle-sången en av de vanligare i genren.

– Den värmer upp stämbanden, muskulaturen i halsen och munnen. Man väljer typ av övning efter vad man vill uppnå. Prille-prolle används när man ska sjunga snabb musik med mycket text. Inför konsertdagar sjunger vi upp längre tid. Då kanske vi också vill sträcka på oss och lägger till lite rörelser för kroppen, förklarar Catarina Winberg.

Man måste också lära sig använda magstödet, diafragman, för att få luft därifrån. Annars blir rösten klen och pipig och då är övningen "ajajajáj" lämplig.

Catarina Winberg är van körsångare, "började i tolvårsåldern för 30 år sedan". Hon är alt och sjunger andrastämman i länsstyrelsens kör där hon varit med under de tre år hon arbetat på länsstyrelsen.

Både hon och omkring 40 arbetskamrater kilar varje onsdag över till Baptistkyrkan mittemot länsstyrelsen för att träna under en timme. Först en snabb sopplunch och så sjunger man klockan 11.45-12.45.

Ger glädje och gemenskap

För Catarina är glädjen det viktigaste som sången ger.

Kollegan Kerstin Wallin tycker att körsången får henne att känna sig piggare. Stressen blir mindre, man sjunger bort besvären, säger hon, medan basen Göran Bäckman betonar gemenskapen.

Länsstyrelsekören föddes som ett friskvårdsprojekt 1999. På länsstyrelsen hade man då haft omorganisation med personalminskningar och enligt en personalenkät fanns det brister i arbetsmiljön.

På en personaldag kläcktes idén om en kör som ett sätt att förbättra vi-andan.

– Det gick snabbt att förverkliga och anslutningen blev till att börja med 20 personer, minns Gunnar Westman, chef för förvaltningsavdelningen och med i kören. En körmedlem, som är aktiv inom Baptistkyrkan, ordnade så att vi kan öva där mot att vi "betalar" med lite sång åt kyrkan då och då.

Ingen stängs ute

Idag har kören 40 medlemmar. Alla som vill kan vara med. Kören ska inte bli för proffsig så målsättningen är inte framträdanden, för då faller hela idén med friskvård. Man ska må bra och ha kul.

Samma inställning har körledaren Olle Parkman som också leder kyrkokören i Stigsjö församling strax utanför Härnösand.

Alla deltar enligt mottot "sjung så bra du kan, så rättar vi till om något blir fel". Man kommer när man kan, beroende på den egna arbetssituationen vid träningstillfället. Det är skillnaden mellan denna och en traditionell kör som kräver mer närvaro, förklarar Olle Parkman. Prestationskrav ska inte finnas, avsteget är den årliga julkonserten .

– Lär man sig något nytt vill man använda sina färdigheter. I år sjunger vi med artisterna Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp.

De framträdanden som görs uppskattas av kördeltagarna. Länsstyrelsens kör brukar också sjunga när landshövdingen kring lucia delar ut förtjänsttecken på residenset. Kören har även framträtt på Svenska Flaggans dag, Körens dag och när länsmuseet hade jubileum.

Kvinnorna dominerar

Kvinnorna är i majoritet i kören som har fyra stämmor: sopran, alt, tenor och bas. Repertoaren är blandad.

Och det låter bra, det kan undertecknad som åhörare intyga. Taubes Dansen på Sunnanö till exempel är en fröjd att lyssna till men så är den intränad sedan länge.

Lite knepigare är Wilhelm Peterson-Bergers I furuskogen. Altar och sopraner sjunger flera strofer av texten tyst och länge och på en ton.

– Som ett ackompanjemang till melodin för en av mansstämmorna, beskriver Catarina Winberg. Det låter fint och är kul att sjunga.

Damernas roll är densamma när kören stämmer upp Allan Edwalls Kärleksvisa.

En kortare diskussion utspinner sig mellan kör och körledare omkring stroferna… kom, kom, ja kom så får du kyssa mig, kom, ska vi tycka om varandra… Frågan är, ska det sjungas dig och mig eller dej och mej? Det blir det förstnämnda, för "han var ju sån, Allan Edwall".

En kör ger gott rykte
o Att ha en kör ger gott renommé åt en arbetsplats, anser personalchef Gunnel Andersson-Wass. Hon är inte själv med men brukar fråga vid anställningsintervjuer: "Sjunger du?"

– Då tittar den arbetssökande undrande på mig.

Arbetsgivaren avsätter 30 000 kronor per år åt körledaren, kördeltagarna satsar sin fritid, onsdagslunchen.

Bli den första att tycka till!
SkatteverketNyhetSkatteverket planerar att koncentrera sin arkivverksamhet till Härnösand. Det innebär att 20 till 30 statliga tjänster flyttas från framför allt Stockholm till orten.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen återupprättar fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. Det beslutade myndighetens styrelse i dag.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten för att ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida när det gäller föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har svarat på kritiken, håller inte med och pekar på flera åtgärder.
​SEXTRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier. Som inspiration kan man vända blickarna mot Kanadas fackföreningsrörelse, skriver juristen och förra Jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena idé.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och föreslår att mannen avskedas.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på vissa tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering tyckte facket som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
SCBNyhetI en rapport till regeringen konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB, att påverkan på arbetskraftsundersökningarna, AKU, har varit stor och allvarlig på grund av bristande kvalitet i SCBs underlag.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.