Myndighetsflytt får kosta i effektivitet

OMLOKALISERING2017-08-30

De sju myndigheter som regeringen helt eller delvis vill flytta ut från Stockholm kommer att tappa effektivitet på kort sikt, medger civilminister Ardalan Shekarabi, S. Han utlovar fler beslut om omlokaliseringar före valet nästa år.

Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi presenterade på förmiddagen en lista på sju myndigheter som helt eller delvis ska flyttas från Stockholm. ST är kritiskt och påtalar att tidigare omlokaliseringar bland annat lett till stora problem i verksamheten, då få anställda följt med i flytten.

Ardalan Shekarabi menar dock att förutsättningarna var annorlunda vid de stora omlokaliseringar som gjordes på 1990-talet, och som enligt utvärderingar kostade mycket både i effektivitet och pengar.

– Det är farligt att dra slutsatser från de omlokaliseringarna. De gjordes för att kompensera för jobb som gick förlorade när Försvarsmakten lade ned. Nu har vi noggrant analyserat vilka myndigheter som är lämpliga och vilka orter som har bäst förutsättningar att ta emot dem, säger han till Publikt.

Han medger att det ändå blir en del övergångsproblem.

– På kort sikt blir det en del negativa följder om personalen inte följer med, och en del praktiska frågeställningar. Men vår bedömning är att behovet av en bättre spridning av statliga arbetstillfällen och av att öka statens närvaro för att stärka legitimiteten väger över.

Hur långvarigt avbräcket kan tänkas bli kan han inte säga.

Regeringen kommer inte att budgetera för ökade kostnader hos de myndigheter som ska flytta personal och verksamhet, vilket ST också kritiserat. Ardalan Shekarabi säger att regeringen kommer att föra en dialog med de berörda myndigheterna.

– Det är stora skillnader på hyror på andra orter jämfört med Stockholm, och det ingår i kalkylen. Men vi är öppna för att det kommer en del behov, och dem löser vi.

Flera av myndigheterna ska ha genomfört sina flyttar inom ett år.

– Vår bedömning är att det är möjligt, men jag vill understryka att det på kort sikt finns en del utmaningar, säger Ardalan Shekarabi.

Han säger sig vilja vara försiktig när det gäller vilka arbetsmarknadseffekter myndighetsflyttarna kan få på den nya placeringen, utöver de statliga jobb som tillförs.

– Det här gör vi inte heller främst av arbetsmarknadspolitiska skäl. Men till exempel Katrineholm får en etablering som innebär över hundra kvalificerade statliga jobb, och det är klart att det ger dem bättre förutsättningar att locka till sig privata investeringar.

Under presskonferensen, som hölls just i Katrineholm, deklarerade civilministern att regeringen inte anslutit sig till Landsbygdskommitténs mål att flytta 10 000 statliga jobb från storstäderna.

– Vi har inte en siffra som mål, säger Ardalan Shekarabi. Vår utgångspunkt är att hitta lämpliga myndigheter och lämpliga orter, och att skapa kluster. Men det kommer fler beslut om omlokaliseringar under året.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Civilminister Ardalan Shekarabi, S.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Inlagt av Staffan Lindskog (ej verifierad) ons, 08/30/2017 - 20:29
Det är inte alls säkert att myndighetsflyttar skulle leda till mindre effektivitet. De totala kostnaderna blir lägre vilket talar för en högre effektivitet. Det är också viktigt att bryta etablissemangets koncentration till centrat och därmed utveckla andra delar av landet. Förstår inte varför att blir så sura i sina kommentarer när det äntligen blir lite stöd för att hela Sverige ska utvecklas. St
Inlagt av Staffan Lindskog (ej verifierad) ons, 08/30/2017 - 20:29
Det är inte alls säkert att myndighetsflyttar skulle leda till mindre effektivitet. De totala kostnaderna blir lägre vilket talar för en högre effektivitet. Det är också viktigt att bryta etablissemangets koncentration till centrat och därmed utveckla andra delar av landet. Förstår inte varför att blir så sura i sina kommentarer när det äntligen blir lite stöd för att hela Sverige ska utvecklas. St

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA