"Nämnden har misslyckats med uppdraget"

E-LEGITIMATIONER2016-02-04

E-legitimationsnämnden har misslyckats med att sjösätta Svensk e-legitimation i tid och måste nu se till att myndigheter kan fortsätta använda dagens system. ”Nu måste regeringen ta sitt ansvar och införa en statlig e-legitimation”, säger STs utredare Magnus Kolsjö.

– Nämnden har målat in sig i ett hörn och köper sig nu tid med en tillfällig lösning. I praktiken är det samma lösning som används i dag, säger Magnus Kolsjö om E-legitimationsnämndens hantering av frågan.

E-legitimationsnämnden bildades 2011 med uppdraget att införa ett system för elektronisk identifiering. Det skulle vara i drift 1 juli i år, när det nuvarande avtalet med bankernas system bank-id löper ut. Men arbetet har kantats av problem och kritik mot säkerhetsbrister i upplägget och det har sedan en tid tillbaka stått klart att tidsplanen inte kommer att hållas.

E-legitimationsnämnden skapar nu en övergångslösning där myndigheterna kan fortsätta med sina nuvarande system: bank-id, som de flesta myndigheter i dag använder, och Telia, som utfärdat ett mindre antal e-legitimationer via Skatteverkets id-kort.

– Nämnden har misslyckats med sitt uppdrag, sammanfattar Magnus Kolsjö den uppkomna situationen.

I en kommentar i ett pressmeddelande medger E-legitimationsnämndens nya ordförande Gunilla Nordlöf i praktiken detta: ”Vi har hittills inte nått ända fram till svenska e-legitimationer som tillgodoser alla behov”, skriver hon.

Magnus Kolsjö konstaterar att E-legitimationsnämnden inte kunnat hitta en lösning som bygger på att marknadens aktörer tar ett ansvar. Hösten 2018 börjar nya EU-regler gälla och då måste det finnas ett hållbart system som också klarar av att hantera e-legitimationer från andra EU-länder, förklarar han.

– Regeringen borde inse att det nu är hög tid att skapa en statlig e-legitimation.

I november förra året gav regeringen E-legitimationsnämnden i uppdrag att ta fram ett komplement till Svensk e-legitimation och att se över säkerheten i systemet. Nämndens ordförande Stig Jönsson och flera andra ledamöter byttes ut. Men Magnus Kolsjö anser att regeringen länge varit för passiv:

– ST påpekade för snart ett år sedan att det krävdes ett omtag. Trots att nämnden jobbat i fem år fanns det säkerhetsbrister och intresset från aktörerna på marknaden var lågt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA