Annons:
Bild:Thinkstock
Julpynt
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Nu tändas tusen LED-lampor

Nu är det jul igen. Och det glittrar och glimmar som aldrig förr. Energi­snål LED-belysning har gett nytt ljus åt advent. Det är den senaste av många faser i svenskarnas intensiva förhållande till julpynt.
Bild:Thinkstock

Fyra flyttkartonger och en gammal resväska. Där ligger det, Jessica Amorskens julpynt. Elva månader om året. Förutom det hon alltid tillverkar nytt, som smällkarameller, ljusdekorationer och pepparkakshus. I sex år har hon bloggat – om just julen.

– Pyntet är jätteviktigt för mig. De senaste två åren har det ju knappt varit någon snö och då fyller pyntet rollen som stämningshöjare.

Jessica Amorsken är en av åtminstone 50 aktiva svenska julbloggare. De skriver om glögg, bakning, matlagning, julmarknader, väder och vind. Och pynt, så klart.

– Det som är så speciellt med julen är att det är en hel månad av glitter och ljus och tomtar och stjärnor. Utan pyntet skulle det inte kännas som jul.

Men så har det inte alltid varit, säger Lena Kättström Höök, intendent vid Nordiska museet och författare till boken God jul – från midvinterblot till Kalle Anka. Hon berättar att den äldsta kända målningen av ett svenskt julfirande är ungefär från år 1800. Tavlan Småländsk jul, av konstnä­ren Pehr Hörberg, föreställer en storstuga i juletid. Här finns ingen gran, ingen tomte, inga julklappar och ingen skinka. Där­emot är väggen täckt av bonader. Jul­firandet i den form vi känner det i dag började ta form först senare under 1800-talet. Julgranen blev vanligare. Man stöpte ljus. Så småningom köpte man änglaspel, advents­stjärnor och julkrubbor.

svenskarnas Relation till julen har sedan varierat. Under en period, på 1920-talet, fanns det en föreställning om att julen snart skulle bli onödig. I det nya moder­na samhälle som växte fram såg visio­närerna ingen plats för senti­mentala traditioner från det fattiga bondesamhälle man på alla sätt ville lägga bakom sig.

På 1970-talet lade vissa grupper ned julen av politiska skäl, medan and­ra nöjde sig med att etablera ett mindre kommersiellt julfirande. Hantverkskurser blev populära – och så uppstod nya traditioner.

– Halmpynt tror jag att man tänker på som gammalt och genuint, säger Lena Kättström Höök. Men under 1800-talet hade man sådant som blänkte och glittrade så mycket som möjligt. Man slog in det man hade i stanniol. Halmpyntet blev populärt först under 1970-talet, när halmslöjdskurser var inne.

Halmen som sådan var emellertid inte ny, den hade funnits med ända sedan 1700-talet. Men inte som pynt i granen, utan på golvet. Det är typiskt för det vi uppfattar som klassiskt svenska jultraditioner av i dag – de är en blandning av gammalt och nytt i mer eller mindre oheliga allian­ser.

I dag står traditionhögt i kurs, säger Lena Kättström Höök. Tradi­tioner som uppfattas som trygga och kontinuerliga har hög status. Hon tror att det också bidrar till att moderna jämställdhets­ideal får stå tillbaka i advent: man försöker leva upp till traditionen, så som man tänker sig den. Alltså är det kvinnor som pyntar, bakar och fejar. Och som julbloggar. Jessica Amorsken känner bara till en enda manlig julbloggare, och han har lagt ned sin blogg.

– Ernst Kirchsteigerär undan­taget bland julpyntarna, och ett härligt sådant, säger Jessica Amorsken. Men annars förväntar man sig att det är kvinnorna som ska tycka om att pynta, pyssla och ta hand om hemmet på julen. Män ska hugga granen och lägga in sill. Kvinnorna kämpar ofta järnet i veckor med bakning och städning. Därför tror jag att många kvinnor upplever julen som stressig.

Helt ensam är Ernst Kirchsteiger emellertid inte. Vid sidan av de tradi­tionella julsederna finns också en ny trend. Med senare års energisnåla led-teknik har ljusdekorationerna i trädgårdarna blivit fler och större – och där är det inte sällan männen som

står för arrangemangen. Lena Kättström Höök säger att familjefilmen Ensam hemmafrån 1990 har varit en viktig inspirationskälla. Den visade hur det kan se ut. Och för varje år lyser allt fler svenska villa­trädgårdar och balkonger upp under de mörkaste måna­derna.

Också Jessica Amorsken är mån om att julen ska glimma och värma.

– Mitt absoluta favoritjulpynt är glitter och ljus i olika former: Slingor, ljusstakar, stjärnor, stearinljus och så vidare. Jag har en julstjärna från 1960-talet som jag har fått av mormor och morfar som jag älskar. Jag gillar faktiskt inte vitt eller svart julpynt. För min del ska julen vara murrig och röd.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetReformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte att baseras på lagen om valfrihet, LOV, som man tidigare sagt.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.