Nytt bud till pensionsavtal

NYHET2003-07-29

Det finns fortfarande hopp om att försäkringskasseområdet får ett nytt tjänstepensionsavtal före sommaren. Den 16 maj ska ST lämna sitt svar på det senaste budet.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Läget är mycket känsligt,
så ingen av STs förhandlare är beredd att avslöja några detaljer. 

Förhandlingar om ett tjänstepensionsavtal, likt det inom staten, har pågått länge, först mellan Arbetsgivarverket/ Försäkringskasseförbundet och Försäkringsanställdas förbund, och sedan januari i år med ST som motpart.

Parterna är dessutom pressade av Jämställdhetsombudsmannen (Jämo), som i slutet av januari beviljade försäkringskassorna tid i ytterligare tre månader. Det var för att rätta till den könsdiskriminerande paragraf som finns i dagens avtal. Den tiden har redan gått ut, men så länge förhandlingarna pågår, gör Jämo inget.

Om de bryter samman, kan det bli fråga om ett vitesföreläggande.

Det var hösten 2001 som 22 manliga försäkringskasseanställda anmälde det gällande pensionsavtalet till Jämo. De ansåg att avtalet diskriminerade kassans män, vars pensionsålder är 65 år, medan kvinnor, som anställts före 1 april 1991 och som under 1991 fyllt 28 år, får gå vid 60 års ålder. 

Att nu höja pensionsåldern för kvinnorna ter sig inte som någon populär lösning.

Det är också svårt att få fram pengar för att finansiera en sänkning av männens pensionsålder.
Ambitionen under de nu pågående förhandlingarna har
varit att komma fram till ett avtal som kan börja gälla från 2004.
För att säkerställa finansieringen måste frågan komma in i budgetprocessen direkt efter sommaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA