Parterna: Förändra inte AP-fonderna

PENSIONER2015-12-08

Framtidens pensionärer kan förlora miljarder på ett förslag att förändra AP-fonderna. Det fruktar arbetsmarknadens parter i en gemensam debattartikel, där de avråder från att ge sig på fonderna.

Politikerna i riksdagens pensionsgrupp vill förändra AP-fonderna. Bland annat ska fyra fonder bli till tre. Dessutom vill man förändra styrningen av investeringarna. I en debattartikel i Dagens industri uppmanar Svenskt näringlivs Carola Lemne, Sacos Göran Arrius, TCOs Eva Nordmark och LOs Karl-Petter Thorwaldsson riksdagen att dra tillbaka förslaget. I allt väsentligt fungerar pensionssystemet väl och det vore oklokt att riskera miljarder för att spara miljoner, skriver de:

”Det som pensionsgruppen föreslår innebär en avsevärd försämring – både minskningen från fyra till tre fonder, och styrningen via en gemensam ’referensportfölj’ som ska beslutas inom en myndighet direkt under regeringen”.

Enligt parterna riskerar förslagen att leda till passivitet hos fonderna och till minskad riskspridning. I praktiken innebär det att löntagarna riskerar att få lägre pensioner:

“Det finns en berättigad oro för lägre pensioner i framtiden. Att finna hållbara, långsiktiga lösningar är i högsta grad väsentligt. Det är därför nödvändigt att satsa på att behålla fungerande och förutsägbara system, inte ersätta dem med något som är ovisst. Vi förväntar oss att löntagarnas pensionspengar hanteras på ett ansvarsfullt sätt”, skriver parternas företrädare i debattartikeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA