Annons:
Arbetsgivaren drog 10 000 kronor på Mona Litzells löneutbetalning, utan förvarning. ”De sa till oss hur vi skulle göra så vi trodde det var ”by the book”. Det är ju skillnad om jag hade försökt att luras”, säger hon till Publikt.Bild:Ingmar Reslegård

Polisen kräver civilanställda på femsiffriga belopp

Runt 80 civilanställda på regionledningscentralen i Umeå fick för hög lön, efter att Polisen felinformerat om hur de skulle redovisa sin förrättning. Nu krävs de på pengarna tillbaka. För ST-medlemmen Mona Litzell drogs ungefär 10 000 kronor på en månadslön, utan förvarning. ”Hade jag varit ensamstående hade jag fått ta lån”, säger hon.

När Polisens sju regionledningscentraler bildades 2015 fanns det inte tillräckligt med folk på alla orter. I region nord kommenderades därför civilanställda till Umeå.

När de utkommenderade skulle redovisa sin förrättningsersättning fick de fel instruktioner, och ungefär 80 civilanställda krävs nu på pengar tillbaka av arbetsgivaren.

För vissa kan det röra sig om några tusenlappar. Andra har rest fram och tillbaka mellan hemorten och Umeå i över ett år för att jobba, och då kan det handla om femsiffriga belopp, säger Mattias Keskitalo Nilsson, vice ordförande för ST inom Polisen i region nord.

En ansenlig summa för en civilanställd som tjänar någonstans mellan 21 000 och 29 000 kronor i månaden, säger han.

– Våra medlemmar har frågat sina chefer hur de ska redovisa, och fått till svar att de ska göra som vanligt. Därför är det olyckligt att de ändå kommer dragandes med detta, säger Mattias Keskitalo Nilsson.

ST-medlemmen Mona Litzell från Östersund var kommenderad till Umeå, nästan 40 mil därifrån, i två omgångar. Totalt jobbade hon på regionledningscentralen i sju månader.

I mars förra året upptäckte hon att arbetsgivaren hade dragit runt 10 000 kronor på hennes månadslön. Utan att meddela henne i förväg.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Särskilt som många har åkt till Umeå fast man inte ville, och att känslan är att de inte hade fixat den här omorganisationen om vi inte hade åkt dit, säger Mona Litzell.

Tänkte du aldrig tanken att du hade fått för mycket pengar?

–  Nej, de sa till oss hur vi skulle göra så vi trodde det var ”by the book”. Det är ju skillnad om jag hade försökt att luras. Att alla vi som var där gjorde fel tyder ju på att det är fel information som har gått ut, säger Mona Litzell.

Det pågår en tvist mellan ST och Polisen. Mona Litzell har fått tillbaka en del av de dragna pengarna. Hon vet inte när tvisten kommer att avgöras. Det senaste budet från arbetsgivaren är att de anställda ska betala tillbaka hälften av ersättningen.

– Inte en chans. Att bli bemött så här är tråkigt, att man måste bråka och att det tar så lång tid. Mitt förslag är att arbetsgivaren ska låta det här vara, säger Mona Litzell.

Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att de berörda civilanställda har fått fel information av cheferna. Vilket i sin tur ledde till att attesteringar och utbetalningar blev fel.

– Här hade vi ett ansvar som arbetsgivare att ge korrekt information innan de skulle åka på förrättning och det har vi misslyckats med, säger Pontus Fälldin, chef för operativa enheten i region nord.

Felet upptäcktes i våras, säger han. Pontus Fälldin bekräftar också att det i vissa fall rör sig om femsiffriga belopp.

– Alltihopa är otroligt olyckligt. Sedan är det här pengar som de egentligen inte har rätt till. Men de har trott det, så de lever ju i god tro, säger han.

Pernilla Filén, HR-chef för region nord, hänvisar till den pågående tvisten.

– Vi vill försöka komma överens med facket. Polisen är en statlig myndighet och vi ska göra rätt. Ibland får medarbetaren fel lön och då ska vi rätta till den, säger hon.

Tvisten ska avgöra om de anställda handlat i god tro eller inte. Att de anställda har frågat sina chefer om hur de ska redovisa, fått svar och sedan följt instruktionerna är en problematisk omständighet, säger Pernilla Filén.

Samtidigt har alla ett eget ansvar att kontrollera sitt lönebesked, påpekar hon.

– Vi som statlig myndighet ska vårda våra pengar och ge rätt lön. Det är därför som vi måste vara försiktiga i det här så att det inte blir praxis. Det är det som gör det svårt, att det är så många som har blivit drabbade och att det på totalen är relativt mycket pengar, säger Pernilla Filén.

Det gäller om lönen blir fel

Om arbetsgivaren har en fordran på den anställde kan arbetsgivaren kvitta beloppet på lönen. Enligt kvittningslagen måste den anställde i så fall först ha godkänt avdraget.

Om arbetsgivaren gör en utredning och kommer fram till att den anställde handlat i god tro, och pengarna är förbrukade, är det inte säkert att den anställde blir återbetalningsskyldig.

Arbetsgivaren får bara dra av pengar från den summa som Kronofogden bedömer vara över existensminimum för den anställde och dennes familj. Arbetsgivaren måste invänta det beskedet från Kronofogden.

Bli den första att tycka till!
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.