Annons:
Arbetsgivaren drog 10 000 kronor på Mona Litzells löneutbetalning, utan förvarning. ”De sa till oss hur vi skulle göra så vi trodde det var ”by the book”. Det är ju skillnad om jag hade försökt att luras”, säger hon till Publikt.Bild:Ingmar Reslegård

Polisen kräver civilanställda på femsiffriga belopp

Runt 80 civilanställda på regionledningscentralen i Umeå fick för hög lön, efter att Polisen felinformerat om hur de skulle redovisa sin förrättning. Nu krävs de på pengarna tillbaka. För ST-medlemmen Mona Litzell drogs ungefär 10 000 kronor på en månadslön, utan förvarning. ”Hade jag varit ensamstående hade jag fått ta lån”, säger hon.

När Polisens sju regionledningscentraler bildades 2015 fanns det inte tillräckligt med folk på alla orter. I region nord kommenderades därför civilanställda till Umeå.

När de utkommenderade skulle redovisa sin förrättningsersättning fick de fel instruktioner, och ungefär 80 civilanställda krävs nu på pengar tillbaka av arbetsgivaren.

För vissa kan det röra sig om några tusenlappar. Andra har rest fram och tillbaka mellan hemorten och Umeå i över ett år för att jobba, och då kan det handla om femsiffriga belopp, säger Mattias Keskitalo Nilsson, vice ordförande för ST inom Polisen i region nord.

En ansenlig summa för en civilanställd som tjänar någonstans mellan 21 000 och 29 000 kronor i månaden, säger han.

– Våra medlemmar har frågat sina chefer hur de ska redovisa, och fått till svar att de ska göra som vanligt. Därför är det olyckligt att de ändå kommer dragandes med detta, säger Mattias Keskitalo Nilsson.

ST-medlemmen Mona Litzell från Östersund var kommenderad till Umeå, nästan 40 mil därifrån, i två omgångar. Totalt jobbade hon på regionledningscentralen i sju månader.

I mars förra året upptäckte hon att arbetsgivaren hade dragit runt 10 000 kronor på hennes månadslön. Utan att meddela henne i förväg.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Särskilt som många har åkt till Umeå fast man inte ville, och att känslan är att de inte hade fixat den här omorganisationen om vi inte hade åkt dit, säger Mona Litzell.

Tänkte du aldrig tanken att du hade fått för mycket pengar?

–  Nej, de sa till oss hur vi skulle göra så vi trodde det var ”by the book”. Det är ju skillnad om jag hade försökt att luras. Att alla vi som var där gjorde fel tyder ju på att det är fel information som har gått ut, säger Mona Litzell.

Det pågår en tvist mellan ST och Polisen. Mona Litzell har fått tillbaka en del av de dragna pengarna. Hon vet inte när tvisten kommer att avgöras. Det senaste budet från arbetsgivaren är att de anställda ska betala tillbaka hälften av ersättningen.

– Inte en chans. Att bli bemött så här är tråkigt, att man måste bråka och att det tar så lång tid. Mitt förslag är att arbetsgivaren ska låta det här vara, säger Mona Litzell.

Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att de berörda civilanställda har fått fel information av cheferna. Vilket i sin tur ledde till att attesteringar och utbetalningar blev fel.

– Här hade vi ett ansvar som arbetsgivare att ge korrekt information innan de skulle åka på förrättning och det har vi misslyckats med, säger Pontus Fälldin, chef för operativa enheten i region nord.

Felet upptäcktes i våras, säger han. Pontus Fälldin bekräftar också att det i vissa fall rör sig om femsiffriga belopp.

– Alltihopa är otroligt olyckligt. Sedan är det här pengar som de egentligen inte har rätt till. Men de har trott det, så de lever ju i god tro, säger han.

Pernilla Filén, HR-chef för region nord, hänvisar till den pågående tvisten.

– Vi vill försöka komma överens med facket. Polisen är en statlig myndighet och vi ska göra rätt. Ibland får medarbetaren fel lön och då ska vi rätta till den, säger hon.

Tvisten ska avgöra om de anställda handlat i god tro eller inte. Att de anställda har frågat sina chefer om hur de ska redovisa, fått svar och sedan följt instruktionerna är en problematisk omständighet, säger Pernilla Filén.

Samtidigt har alla ett eget ansvar att kontrollera sitt lönebesked, påpekar hon.

– Vi som statlig myndighet ska vårda våra pengar och ge rätt lön. Det är därför som vi måste vara försiktiga i det här så att det inte blir praxis. Det är det som gör det svårt, att det är så många som har blivit drabbade och att det på totalen är relativt mycket pengar, säger Pernilla Filén.

Det gäller om lönen blir fel

Om arbetsgivaren har en fordran på den anställde kan arbetsgivaren kvitta beloppet på lönen. Enligt kvittningslagen måste den anställde i så fall först ha godkänt avdraget.

Om arbetsgivaren gör en utredning och kommer fram till att den anställde handlat i god tro, och pengarna är förbrukade, är det inte säkert att den anställde blir återbetalningsskyldig.

Arbetsgivaren får bara dra av pengar från den summa som Kronofogden bedömer vara över existensminimum för den anställde och dennes familj. Arbetsgivaren måste invänta det beskedet från Kronofogden.

Bli den första att tycka till!
NyhetST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.
ArbetsmiljöNyhetStatliga myndigheter följer inte arbetsmiljölagens regler om att anställda ska ha inflytande över arbetet mot hot och våld. Det bedömer forskare som intervjuat huvudskyddsombud på tio stora myndigheter.
ÖppenhetNyhetEtt halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.
Val 2018FördjupningPublikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag. Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter.
HögskolanNyhetAndelen forskande och undervisande personal ökar i förhållande till andra personalgrupper i högskolan, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för dess långsamma handläggning av två fall där människor ansökt om ersättning för vård i ett annat EES-land.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten, sedan en man avlidit i samband med polistransport till ett behandlingshem.
HÖGSKOLANNyhetKonkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.
HÖGSKOLANNyhetEn bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.
REGERINGENNyhetTrots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år", säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.
BolagsverketNyhetBolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.
HögskolanNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, får regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till högskolan och att motverka diskriminering av studenter med funktionsnedsättning.
REGERINGENNyhetRegeringen utlovar 120 nya statliga jobb i Kiruna. De ska ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst i Kiruna läggs ned.
SocialförsäkringNyhetFörra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.
ArbetsförmedlingenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
HögskolanNyhetRiksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.
TRAFIKVERKETNyhetRiksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
HÖGSKOLANNyhetST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
InternationelltNyhetSka det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
arbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar i en ny rapport hur Arbetsförmedlingen sköter de arbetssökandes aktivitetsrapporter. Bara två av tre rapporter kommer faktiskt in till myndigheten.
BidragsfuskNyhetPolisen och Åklagarmyndigheten får regeringens uppdrag att gemensamt hitta metoder att förbättra och effektivisera arbetet mot bidragsfusk. Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter.
SkolmyndigheterNyhetEn statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
OpinionNyhetSocialdemokraterna är med 28,6 procent största partiet bland offentliganställda, Moderaterna är näst störst med 19,9 procent och Sverigedemokraterna får 17,1 procent. Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCBs, partisympatiundersökning.
JämställdhetNyhetOjämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
ArbetsrättNyhetRegeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.
öppenhetNyhetUtrikesminister Margot Wallström, S, prickas av ett enigt konstitutionsutskott för UDs hantering av offentlighetsprincipen under Sveriges kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd.
FackligtNyhetI en debattartikel välkomnar TCOs chefsekonom Mikael Sandström riksdagens nej till att begränsa vinster i välfärden. Vinstfrågan hindrar en diskussion om hur privata företag kan göra nytta i välfärden, skriver han.
ARBETSRÄTTNyhetHamnarbetarförbundet överväger att begära en prövning av om de nya konfliktregler som parterna föreslagit är tillåtna enligt internationell rätt, skriver tidningen Arbetet.
ArbetsmiljöNyhet»Man måste kunna sätta sina gränser för när det är jobb och när det är fritid«, säger Lena Holm på Lantmäteriet.
PolisenNyhetNär Rebecka Brodin öppnar pass­expeditionen i Ludvika klockan nio är det redan kö.
PrideNyhetFrågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för ST vid sommarens Pridefestivaler.
FackligtNyhetDemokratin och fackliga rättigheter är under stark press i många länder i världen. Enligt IFS, Internationella fackliga samorganisationen, har antalet länder som godtyckligt griper fackmedlemmar ökat från 44 till 59 mellan 2017 och 2018.
KriminalvårdenNyhetDe flesta som döms till fängelse får korta fängelsestraff på ett halvår eller mindre. Nu vill Kriminalvården att fler ska dömas till frivård hellre än korta fängelsestraff.
ARBETSRÄTTNyhetArbetsmarknadens parter lämnar ett eget lagförslag om konflikträtten. Syftet är att det ska användas i stället för det förslag som väntas från den utredning som regeringen tillsatt. "Ett styrkebesked", enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetEn chef på Försäkringskassan varnas för att hon jämfört sin egen solbränna med en underställd medarbetares hudfärg. Enligt personalansvarsnämnden kränkte chefen medarbetarens värdighet.
EtableringNyhetRegeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en modell för matchning till etableringsjobb. Uppdraget ska genomföras i samråd med LO, Unionen och Svenskt Näringsliv.