Annons:
Polisen
Nyhet
AVElin Ekselius0 kommentarerTyck till!

Register väcker frågor bland anställda

Registreringen av romer upprör STs ordförande Britta Lejon. Flera ST-medlemmar inom Skånepolisen tonar däremot ned det som skett. Men en person säger att de som har arbetat med registret nog känner sig övergivna av sina chefer i dag.

Reaktionerna har varit upprörda sedan Dagens Nyheter publicerade avslöjandet om att Skånepolisen upprättat ett register över 4 000 personer med romsk härkomst, varav många barn. Rikspolischefen Bengt Svenson har kallat registret »oacceptabelt« och justitieminister Beatrice Ask har begärt en genomgång av vad som har inträffat.

STs ordförande Britta Lejon har reagerat kraftigt på uppgifterna:

– Det handlar om ett övergrepp från Myndighetssverige mot en grupp som redan tidigare genom historien har varit mycket utsatt, som har en lång historia av att vara förföljd och diskriminerad.

Publikt har varit i kontakt med flera ST-medlemmar inom Skånepolisen. De är inte lika hårda i sitt ordval. De flesta menar att det är för tidigt att säga om det har skett något fel.

– Jag kan för lite om det och har inte tänkt så mycket på det, säger en medlem.

– Jag tycker att det är rätt dumt och osakligt att ge det så mycket uppmärksamhet innan den rättsliga utredningen är färdig, anser en annan.

Få av dem som Publikt pratar med är upprörda över avslöjandet.

– Jag har inga problem med listan. Om någon skulle vilja registrera mig kan den göra det. Så länge man håller sig på rätt sida av lagen är det väl fine. Man är bara dum och blåögd om man inte tror att sådant här finns, säger en medlem.

En av dem som Publikt pratat med tycker att man »gör en höna av en fjäder«.

Några är ändå bekymrade över regist­rets omfattning, och uttrycker framför allt undran över att så många barn och personer som inte är kriminellt belastade är med i registret.

– Min uppfattning är att det här har gått för långt. Många som finns med borde inte vara där, säger en.

Ingen av dem Publikt pratat med säger sig ha varit i kontakt med registret, men flera är övertygade om att det finns ST-medlemmar som jobbat med det.

– Jag tror att det finns många personer som mår riktigt dåligt av det här avslöjandet. Inom Polisen är det många äldre kvinnor som jobbar med att lägga in uppgifter på chefens order. Flera av dem kan vara pensionerade i dag. Kanske är det först nu man ser helheten och vad man faktiskt har bidragit till. Om man inte mår dåligt då beror det på att man förtränger, säger en person.

Ett fåtal av dem Publikt talat med menar att det finns rasistiska attityder inom Polisen.

– Att det här registret finns beror på att det finns en rasistisk kultur här. Så illa är det. Det är en kultur med »touch av brunt«, säger en medlem.

Men de flesta menar med bestämdhet att de inte har stött på någon rasism.

– Nej, det finns ingen rasistisk kultur här. Det är jag faktiskt säker på, säger en av dem Publikt talat med.

Karin Svenning är ordförande för ST inom polisväsendet. Hon menar att problemen med rasism inte är värre inom Polisen än inom övriga samhället.

– Titta bara på hur stora Sverige­demokraterna har blivit. Det är värderingar som finns i samhället. Men är man tjänsteman som representerar staten är det mycket allvarligt, säger hon. 

Utredningar om registreringen

Flera utredningar om registreringen pågår:

  • Riksenheten för polismål på Rikspolisstyrelsen.
  • Diskrimineringsombudsmannen.
  • Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN.

Därutöver har rikspolischef Bengt Svenson gett order om att alla länspolismästare ska säkerställa att det inte finns några olagliga register på myndigheterna.

Datainspektionen har beslutat att avvakta med en egen granskning för att i stället invänta resultatet från SIN. 

Bli den första att tycka till!
TEKNISKA MUSEETNyhetUnder en inspektionsrunda på ett antal av landets museibutiker upptäckte Kemikalieinspektionen att Tekniska museet sålde en nyckelring och en usb-laddare som innehåller cancerframkallande ämnen. Nu åtalsanmäls museet.
STATSFÖRVALTNINGNyhetSju myndigheter med uppdrag inom analys och utvärdering ska slås ihop, föreslår en statlig utredning. Men förslaget möts av kritik från berörda myndigheter, visar Publikts genomgång av remissvaren.
NyhetSTs ordförande Britta Lejon är positiv till en hel del av tillitsdelegationens slutsatser. "Men det räcker inte med tankar om tillitsbaserad styrning för att det ska kunna bli verklighet", säger hon till Publikt.
ArbetsvillkorNyhetPå de flesta myndigheter får inte anställda som har en partner som är gravid ledigt med lön för att följa med till mödravården, visar Publikts granskning. ”Det känns förlegat”, säger Peter Aspman på Arbetsförmedlingen i Borlänge, som fick nej på sin ansökan.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer ett bemanningsföretag inför Arbetsdomstolen, AD, sedan bolaget vägrat en kvinna med funktionsnedsättning anställning på deltid. DO kräver att kvinnan får ett skadestånd om 80 000 kronor.
StatsförvaltningNyhetTillitsdelegationen vill ge Arbetsgivarverket ett tydligt uppdrag att, med stöd av Statskontoret och ESV, stödja myndigheternas arbete med att utveckla tillitsbaserad styrning och ledning inom staten.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMyndigheter varnar för att möjligheten att väcka dröjsmålstalan om väntetiden på ett beslut blir längre än sex månader kan leda till ännu längre väntetider, rapporterar SVT. Ett exempel är medborgarskapsärenden.
ArbetsmiljöNyhetOffentliganställda ­känner större engagemang i sitt arbete än privatanställda, och kvinnor gör det i ännu högre utsträckning än män, enligt en studie från det finländska Arbetshälsoinstitutet och det belgiska universitetet KU Leuven.
NattarbeteFördjupningDeras skift börjar när det skymmer och ­slutar när dagen gryr. Ändå tycker de att ­nattpasset på flygplatsen har sina ljusa sidor. Thomas Wikstrand håller koll på säkerheten på Arlanda under dygnets mörka timmar.
StatsförvaltningNyhetArbetet med jämställdhetsintegrering inom de statliga myndigheterna ska fortsätta. Regeringens argument anser att det är en rättvisefråga, men också att det handlar om kvalitet och träffsäkerhet i offentlig verksamhet.
STATSFÖRVALTNINGNyhet17 av 26 tillfrågade myndigheter är skeptiska till regeringens förslag om att de ska bli tvungna att ansluta sig till vissa av Statens servicecenters ekonomitjänster. Flera myndigheter tror att det skulle leda till minskad effektivitet och ökade kostnader för administration, i stället för det omvända.
Debatt: StatsförvaltningenNyhetDe statliga myndigheterna har ett krav på sig att ständigt effektivisera sin verksamhet – men det system som är tänkt att öka produktiviteten leder till ständigt ökad arbetsbelastning för medarbetarna och borde skrotas, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i en debattartikel i Publikt.
DISKRIMINERINGNyhetDiskriminering av ”icke-vita” jobbsökande är betydligt större i Sverige och Frankrike än i exempelvis Tyskland och USA. Det visar en studie där forskare från flera länder gått igenom omfattande forskning.
RiksarkivetNyhetÖkande lokalkostnader är ett av skälen till att Riksarkivets ekonomi är svårt ansträngd, menar riksarkivarie Karin Åström Iko. Under hösten har myndigheten gjort sig av med ett trettiotal tjänster via pensionsavgångar och riktade erbjudanden.
ESTONIAKATASTROFENNyhetTom Johnson, STs andre vice ordförande, var en av de 989 personer som gick ombord på M/S Estonia i Tallinn den ödesdigra dagen för 25 år sedan. 852 av dem kom aldrig fram till Stockholm – bland dem 63 fackligt aktiva i hans ST-sektion. ”När jag frös som mest på morgonen tänkte jag att det tar slut här på flotten”, säger han.
EUNyhetEUs revisorer är fortfarande inte nöjda med EUs ekonomiska redovisning. I årets revisionsrapport uttalar sig revisorerna med reservation för att det finns hög risk inom utgiftsområden som landsbygdsutveckling och sammanhållning.
PolisenNyhetPolisen genomför två åtgärder för att förbättra arbetet mot hedersrelaterade brott, uppger Ekot. Det handlar dels om en bred utbildningsinsats, dels om att införa en rutin för att alltid göra en bedömning av om ett brott är hedersrelaterat.
ArbetsmarknadNyhetDen som har ett nystartsjobb eller någon annan typ av subventionerad anställning har svag ställning på arbetsmarknaden och stor risk för långtidsarbetslöshet, enligt en ny rapport från IFAU.
KRONOFOGDENNyhetEtt antal kvinnor har anmält till arbetsgivaren att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i samband med en konferens inom Kronofogden. ”Arbetsgivaren tar just nu tag i den här händelsen enligt alla riktlinjer”, säger STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson till Publikt.
RättsväsendetNyhetRegeringen kräver att myndigheterna inom rättskedjan redovisar sin bedömning av hur de framtida volymerna inom verksamheterna kommer att utvecklas. Enligt regeringen krävs en helhetssyn på resursbehovet.
HögskolanNyhetDe stora regionala skillnaderna när det gäller högskolestudier består. Skillnaderna är stora mellan län och mellan kommuner. I alla län är det främst personer med högutbildade föräldrar som går vidare till högskolan, enligt UKÄ.
STATENS SEMESTERSKULDNyhetPersonalen på de största myndigheterna har i snitt fler än 12 sparade semesterdagar, visar Publikts granskning. På Trafikverket, som toppar listan, är siffran över 18 dagar per anställd. ”Om det drar i väg alltför mycket har man misslyckats”, säger STs avdelningsordförande Jerk Wiktorsson.
PolisenNyhetOckså den med civil bakgrund som går polisutbildning ska kunna tjänstgöra som polisaspirant, anser regeringen. Det ska förstärka möjligheterna för polisens civilanställda att få polisiära befogenheter.
InternationelltNyhetJämställdhetsmyndigheten deltar i ett tvåårigt projekt där Sverige tillsammans med andra Östersjöländer ska arbeta för att stoppa människohandel för tvångsarbete.
StatsförvaltningNyhetÅtta statliga myndigheter har tillsammans kontrollerat ett 100-tal företag i byggbranschen. Myndigheterna kunde konstatera brister i arbetsmiljön, illegal arbetskraft och felaktiga personalliggare på flera arbetsplatser.
StatsförvaltningNyhet29 myndigheter har lagt över 5 miljoner kronor på att göra podcaster. Naturvårdsverkets podcast kostade 470 000 kronor för fyra avsnitt, skriver Dagens Nyheter.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingen har redan stängt 24 av de 132 lokalkontor som finns på nedläggningslistan. Om en månad bommas ytterligare 34 igen. ”Jag tycker inte att man har undersökt konsekvenserna av det här tillräckligt”, säger Andreas Sönnersten, STs arbetsplatsombud på kontoret i Laholm, som snart ska stänga.
RegeringenNyhetArdalan Shekarabi, S, blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll. Han lämnar därmed posten som civilminister, med ansvar för bland annat den statliga förvaltningen. Ny civilminister blir Lena Micko, S.
SocialförsäkringarNyhetFörsäkringskassans samarbete med en rad andra myndigheter har lett till att brott inom tandvårdsstödet har stoppats eller hindrats. Enligt en slutrapport har samarbetet lett till flera fällande domar.