Så mycket får du betala

ST2003-09-24

Nytt avgiftssystem föreslås för ST. Det får fler avgiftsklasser än det nuvarande och fler läggs till i takt med löneutvecklingen.

Förbundsstyrelsen föreslår att ett nytt system införs för medlemsavgiften. Det innehåller fler avgiftsklasser än det nuvarande och bygger på 1000-kronorsintervaller.

Antar kongressen förslaget gäller det nya avgiftssystemet från den 1 juli 2004. ST-Försäkringskassan kommer in i systemet den 1 januari 2005.

En nyhet är att medlemmarnas löneutveckling i framtiden ska påverka beloppen – nya avgiftsklasser läggs till i takt med löneutvecklingen. Även den lägsta avgiftsklassen räknas i så fall upp.

Eftersom förslag också finns från förbundsstyrelsen att ta bort ett grundanslag till avdelningarna, har motsvarande summa dragits från avgiftsklasserna för år 2005. Den lägsta avgiften till ST blir, om förslaget antas, 88 kronor per månad och den högsta 176 kronor från 2005 (a-kasseavgift och eventuell lokalavgift inte inräknad).

Avgiftsklasserna gäller den centrala förbundsavgiften. Redan idag tar många avdelningar ut en lokal avgift. Tanken är nu att grundanslaget kan ersättas av lokala avgifter när respektive avdelning anser det nödvändigt.

–Idag betalar runt 92 procent av medlemmarna den högsta avgiften, säger förbundssekreterare Dag Andersson på STs centrala kansli.

Denna är för närvarande 187 kronor och för ST-Försäkringskassan 189 kronor per månad, utan a-kasseavgift och eventuell lokalavgift.

Förbundsstyrelsens förslag kan innebära en sänkning eller ”eblygsam höjning”e av nuvarande förbundsavgift.

Dag Andersson bedömer att drygt tio procent av medlemmarna får en ändring åt endera hållet. För den som idag har en avgift mitt i en avgiftsklass blir medlemsavgiften däremot oförändrad.

Avgifterna gäller aktiva medlemmar utom nytillkomna som i sex månader har en reducerad avgift.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA