Vattenfalls vd Magnus Hall tjänar mest av de statliga bolagscheferna, visar Publikts genomgång. Hans lön är mer än sex gånger så hög som lönen för Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, som tjänar mest av myndighetscheferna.
Bild: Vattenfall/pressbild
Vattenfalls vd Magnus Hall tjänar mest av de statliga bolagscheferna, visar Publikts genomgång. Hans lön är mer än sex gånger så hög som lönen för Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, som tjänar mest av myndighetscheferna.

Så mycket tjänar de statliga bolagscheferna

LÖNER2019-10-17

De tio bäst betalda cheferna för statens bolag har alla mer än dubbelt så hög lön som den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång. Vattenfalls vd Magnus Hall har 1 125 037 kronor i månaden, vilket är mer än sex gånger så mycket som Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tjänar.

Denna artikel publicerades 2019 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Den svenska staten äger sammanlagt 46 bolag, varav 39 är helägda. 

ST har enligt förbundets medlemsavdelning omkring 12[nbsp]400 yrkesaktiva medlemmar på de bolag där förbundet har avtal, bland dem SJ, Green Cargo, Swedavia och Postnord. Exempel på statliga bolag där förbundet inte organiserar anställda är Systembolaget, Svenska Spel, LKAB och Vattenfall.

På hälften av de statligt helägda bolagen i Publikts kartläggning tjänar den högsta chefen mer än 300[nbsp]000 kronor i månaden. På tio av bolagen har vd mer än dubbelt så hög lön som den högst betalda generaldirektören, Trafikverkets Lena Erixon.

Den som tjänar i särklass mest är Vattenfalls vd Magnus Hall. Bolaget lämnar inte ut några uppgifter om hans nuvarande lön, men enligt senaste årsredovisningen hade han 1[nbsp]125[nbsp]037 kronor i månaden under förra året, exklusive semestertillägg och förmåner.

Det betyder att han tjänar mer än sex gånger så mycket som Lena Erixon, vars månadslön är 174[nbsp]600 kronor.

Magnus Halls lön är också nästan tre gånger högre än Niklas Ekvalls, vd på fjärde AP-fonden, som har en månadslön på 394[nbsp]300 kronor och därmed är den som tjänar mest av de högsta cheferna på de statliga AP-fonderna.

Vattenfalls vd har mer än dubbelt så hög lön som tvåan på de statliga bolagschefernas lönelista. Näst mest tjänar Jan Moström, vd för LKAB, som i 2018 års löneläge hade 516[nbsp]167 kronor i månaden.

Trea på listan ligger Klas Danielsson, vd för SBAB. För Publikt uppger bolaget att han tjänar 450[nbsp]000 kronor per månad 2019 efter att hans senaste lönerevision blev klar i våras. I de senaste två lönerevisionerna har han fått 25[nbsp]000 kronor mer i månaden, vilket betyder löneökningar på 6,3[nbsp]procent 2017 respektive 5,9[nbsp]procent 2018.

Svenska Spel uppger att Patrik Hofbauer, som tillträdde som bolagets vd i somras, har en månadslön på 448[nbsp]000 kronor för 2019. Med det hamnar han på fjärde plats.

Green Cargos vd Ted Söderholm började sitt jobb i januari och tjänar 315[nbsp]000 kronor i månaden i 2019 års löneläge, uppger bolagets HR-avdelning. Det placerar honom på en tolfte plats på listan.

Inom Green Cargo finns det omkring 300 ST-medlemmar. Lönerna går från som lägst 25 000 kronor i månaden för lokförare till runt 40[nbsp]000 kronor i månaden för gruppchefer, enligt Kent Bergqvist, ordförande för ST inom Green Cargo.

Han ser vd:s lön som rimlig i förhållande till vad andra bolagschefer tjänar.

– Men utifrån det man har för jobbet på marken är det ju inte en måttlig lön. Sedan har självklart en vd ett helt annat ansvar och en annan position, som blir svår för oss att jämföra oss med, säger Kent Bergqvist.

Inom facket läggs dock enligt honom inte alltför mycket energi på att diskutera nivån på vd:s lön.

– Vi vet ju att den är högre men vi lägger inte så stor vikt vid det. Vi försöker koncentrera oss på att få upp våra egna löner, det är viktigare, säger Kent Bergqvist.

Lönen för vd:arna i statligt ägda bolag bestäms av respektive bolags styrelse, enligt regeringens riktlinjer. Styrelsen ska sätta lönen på ett ”medvetet, ansvarsfullt och transparent sätt”, heter det i riktlinjerna.

Styrelsen ska också ”försäkra sig om att den totala ersättningen är rimlig, präglad av måttfullhet och väl avvägd samt bidrar till en god etik och företagskultur”. De statliga bolagen ska inte vara löneledande, däremot ska lönerna vara marknadsmässiga, enligt riktlinjerna.

Till skillnad från myndigheterna lyder de statligt ägda bolagen inte under offentlighetsprincipen och behöver därför inte lämna ut information om anställdas löner.

Endast 7 av de 32 tillfrågade statliga bolagen redovisar sin vds nuvarande lön för Publikt. Statligt helägda Infranord, Orio och Apotek Produktion & Laboratorier har bytt vd under 2019 och vill inte lämna ut uppgifter om vad ny vd tjänar. Övriga hänvisar till årsredovisningen, där lönen som anges var den som gällde under 2018.

På Postnord, där ST organiserar omkring 2[nbsp]250 medlemmar, är bolagets Sverigechef Annemarie Gardshol just nu tillförordnad vd, efter att Håkan Ericsson lämnade posten i april. Bolaget vill inte uppge hennes lön i vd-rollen. Postnord ägs till 60 procent av svenska staten, resten äger den danska staten.

 

Jan Moström, vd LKAB.
Bild: Fredric Alm / Alm & ME
Jan Moström, vd LKAB.
Klas Danielsson, vd SBAB.
Bild: SBAB
Klas Danielsson, vd SBAB.
Ted Söderholm, vd Green Cargo.
Bild: Green Cargo
Ted Söderholm, vd Green Cargo.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Ove Lundqvist (ej verifierad) lör, 10/19/2019 - 09:16
Fy fan man vill spy
Inlagt av Bosse Dufström (ej verifierad) mån, 01/11/2021 - 17:34
Hur i helvete är det möjligt typ Vattenfalls Vd med den lönen????

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA