Fjärde AP-fondens vd Niklas Ekvall är högst betald av de statliga fondcheferna. Han tjänar mer än dubbelt så mycket som exempelvis statsminister Stefan Löfven.
Bild: Fjärde AP-fonden
Fjärde AP-fondens vd Niklas Ekvall är högst betald av de statliga fondcheferna. Han tjänar mer än dubbelt så mycket som exempelvis statsminister Stefan Löfven.

Fondcheferna med högst lön i staten

AP-FONDERNA2019-08-27

Niklas Ekvall, vd för statliga Fjärde AP-fonden, tjänar mer än dubbelt så mycket som både statsministern och den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång.

Denna artikel publicerades 2019 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Publikt har tidigare rapporterat om löneutvecklingen för de myndighetschefer vars lön sätts av regeringen – där Trafikverkets Lena Erixon, Polisens Anders Thornberg samt Försäkringskassans Nils Öberg i tur och ordning är de tre som tjänar mest.

Lena Erixons lön på 174 600 kronor i månaden ligger precis under statsminister Stefan Löfvens lön som är 176 000 kronor i månaden.

Men hon är inte den myndighetschef som tjänar mest i landet. På de statliga AP-fonderna har de högsta cheferna, som har titeln vd, i flera fall mer än dubbelt så höga månadslöner som både statsministern och de bäst betalda generaldirektörerna inom staten, visar siffror som Publikt har begärt ut från AP-fonderna. Till skillnad från andra myndighetschefer sätts lönen för varje AP-fonds vd av fondens egen styrelse.

Högst ersättning har Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, som efter vårens lönerevision har en månadslön på 394 300 kronor. Näst högst har Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden. Hon tjänar 393 000 kronor i månaden.

Efter de båda i toppen kommer Första AP-fondens vd Johan Magnusson, som har 355 583 kronor per månad. För honom sker ny lönerevision under hösten, enligt Första AP-fondens kommunikationsavdelning.

Vid Publikts senaste genomgång av AP-fondernas löneläge var Kerstin Hessius etta på listan, med en månadslön på 350 000 kronor 2015. Numera har hon alltså 43 000 kronor mer i månadslön.

Niklas Ekvall var inte vd på Fjärde AP-fonden 2015. Förra året hade han 384 700 kronor i månaden, vilket innebär att han nu har 9 600 kronor mer i månadslön.

AP-fonderna har i uppdrag att sköta pensionspengarna i det allmänna pensionssystemet. Fonderna är medlemmar i Arbetsgivarverket, men omfattas inte av övriga myndigheters kollektivavtal. Enligt regeringens riktlinjer kan AP-fonderna i stället teckna sina egna kollektivavtal.

Samma riktlinjer slår fast att ersättningen till ledning och styrelse ska vara konkurrenskraftig men inte löneledande. Rörliga ersättningar till chefer inom AP-fonderna är inte tillåtna.

Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden.
Bild: Peter Phillips
Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden.
Johan Magnusson, vd Första AP-fonden.
Bild: Första AP-fonden
Johan Magnusson, vd Första AP-fonden.

Så fungerar AP-fonderna

AP-fonderna förvaltar pensionskapital inom det allmänna pensionssystemet för landets befolkning.

Det finns sex AP-fonder, som alla har sitt ursprung i allmänna pensionsfonden som startades upp när allmän tilläggspension infördes i Sverige 1960.

Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjätte AP-fonden kallas för buffertfonder. Vid underskott i pensionssystemet tas pengar från dessa, och vid överskott överförs i stället pengar till dem. Undantaget är Sjätte AP-fonden som i dessa fall varken tillförs eller fråntas pengar.

Sjunde AP-fonden förvaltar endast kapital i premiepensionssystemet.

Femte AP-fonden är nedlagd sedan 1998.

Så tjänar AP-fondernas vd:ar*

Första AP-fonden, vd Johan Magnusson: 355 583**

Andra AP-fonden, vd Eva Halvarsson: 347 126

Tredje AP-fonden, vd Kerstin Hessius: 393 000

Fjärde AP-fonden, vd Niklas Ekvall: 394 300

Sjätte AP-fonden, vd Katarina Staaf: 265 000 

Sjunde AP-fonden, vd Richard Gröttheim: 319 000

*månadslön i kronor under 2019

**lönerevision för Johan Magnusson görs under hösten

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mats (ej verifierad) tors, 08/29/2019 - 15:55
Man blir ju för #@%£§¤ illamående...
Inlagt av Johan Fors (ej verifierad) tors, 08/29/2019 - 16:18
Vilket jävla skämt. Sänk lönerna direkt!
Inlagt av Jenny (ej verifierad) fre, 08/30/2019 - 09:03
Jag sitter bara och gapar! Hur är det möjligt? En lönehöjning om 43 000 (nämns ovan) är långt mer än vad jag tjänar i månaden. Är det folkets pensionspengar som går till dessa gigantiska löner? I så fall skämmes ta mig f-n! Deras flin gör mig äcklad!
Inlagt av Ann-Christin Persson (ej verifierad) fre, 08/30/2019 - 09:34
Det är så fruktansvärt att man vill bara gråta!
Hur kan det få gå till på detta sätt? :-(
Inlagt av Ylva Nordin (ej verifierad) tors, 09/05/2019 - 17:14
Det är direkt stötande, hur kan det vara möjligt och var kommer pengarna ifrån?? Hur drivs dessa fonder egentligen och vad gör de verkställande direktörerna värda en sådan gigantisk lön?
Inlagt av Slav (ej verifierad) tors, 09/12/2019 - 23:21
Det är vansinne ... AP fonds vd får månadslön lika med / mer än 40 fattiga pensionärer tillsammans. Vad händer med AP pengar???

, idag får flera tusen fattiga pensionärer ca 10 000 sek / mån före skatt ... minus hyra , vad bli kvar... KFMs norm kvar !!! Livet på existensminimum trots att människor jobbade och tjänade riket hela livet.

Vakna upp!
Inlagt av Rosmari Olsson (ej verifierad) fre, 09/13/2019 - 23:18
Helt ofattbart! Vem har bestämt att det är deras egen styrelse, som ska bestämma lönerna ??? Det borde ju vara någon oberoende statsanställd, som ser till pensionärernas bästa, som skulle bestämma angående lönenivån. De borde redovisa inför svenska folket exakt vad de gör, för att förtjäna sin lön. Det borde ligga en arbetsbeskrivning, som skulle ligga på varje fonds hemsida, så att var och en skulle kunna granska lönernas rimlighet, utifrån vad respektive tjänsteman utförde. Om de hänvisar till att lönerna måste vara konkurrenskraftiga, skulle man kunna gå in på de olika fondernas hemsidor och jämföra vad var och en gjorde. Eftersom det är pensionärernas inbetalningar, så bör vi självklart ha mer insyn i deras verksamhet. Deras självbelåtna leenden gör ju inte saken bättre ...
Hoppas regeringen ser till att det sker en lagändring, så att det blir en rejäl skärpning av reglerna.
En av många besvikna skattebetalare.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA