Annons:
Fjärde AP-fondens vd Niklas Ekvall är högst betald av de statliga fondcheferna. Han tjänar mer än dubbelt så mycket som exempelvis statsminister Stefan Löfven.Bild:Fjärde AP-fonden
AP-FONDERNA
Nyhet
AVLinus Hellerstedt7 kommentarerTyck till!

Fondcheferna med högst lön i staten

Niklas Ekvall, vd för statliga Fjärde AP-fonden, tjänar mer än dubbelt så mycket som både statsministern och den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång.
Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden.Bild:Peter Phillips
Johan Magnusson, vd Första AP-fonden.Bild:Första AP-fonden

Publikt har tidigare rapporterat om löneutvecklingen för de myndighetschefer vars lön sätts av regeringen – där Trafikverkets Lena Erixon, Polisens Anders Thornberg samt Försäkringskassans Nils Öberg i tur och ordning är de tre som tjänar mest.

Lena Erixons lön på 174 600 kronor i månaden ligger precis under statsminister Stefan Löfvens lön som är 176 000 kronor i månaden.

Men hon är inte den myndighetschef som tjänar mest i landet. På de statliga AP-fonderna har de högsta cheferna, som har titeln vd, i flera fall mer än dubbelt så höga månadslöner som både statsministern och de bäst betalda generaldirektörerna inom staten, visar siffror som Publikt har begärt ut från AP-fonderna. Till skillnad från andra myndighetschefer sätts lönen för varje AP-fonds vd av fondens egen styrelse.

Högst ersättning har Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, som efter vårens lönerevision har en månadslön på 394 300 kronor. Näst högst har Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden. Hon tjänar 393 000 kronor i månaden.

Efter de båda i toppen kommer Första AP-fondens vd Johan Magnusson, som har 355 583 kronor per månad. För honom sker ny lönerevision under hösten, enligt Första AP-fondens kommunikationsavdelning.

Vid Publikts senaste genomgång av AP-fondernas löneläge var Kerstin Hessius etta på listan, med en månadslön på 350 000 kronor 2015. Numera har hon alltså 43 000 kronor mer i månadslön.

Niklas Ekvall var inte vd på Fjärde AP-fonden 2015. Förra året hade han 384 700 kronor i månaden, vilket innebär att han nu har 9 600 kronor mer i månadslön.

AP-fonderna har i uppdrag att sköta pensionspengarna i det allmänna pensionssystemet. Fonderna är medlemmar i Arbetsgivarverket, men omfattas inte av övriga myndigheters kollektivavtal. Enligt regeringens riktlinjer kan AP-fonderna i stället teckna sina egna kollektivavtal.

Samma riktlinjer slår fast att ersättningen till ledning och styrelse ska vara konkurrenskraftig men inte löneledande. Rörliga ersättningar till chefer inom AP-fonderna är inte tillåtna.

Så fungerar AP-fonderna

AP-fonderna förvaltar pensionskapital inom det allmänna pensionssystemet för landets befolkning.

Det finns sex AP-fonder, som alla har sitt ursprung i allmänna pensionsfonden som startades upp när allmän tilläggspension infördes i Sverige 1960.

Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjätte AP-fonden kallas för buffertfonder. Vid underskott i pensionssystemet tas pengar från dessa, och vid överskott överförs i stället pengar till dem. Undantaget är Sjätte AP-fonden som i dessa fall varken tillförs eller fråntas pengar.

Sjunde AP-fonden förvaltar endast kapital i premiepensionssystemet.

Femte AP-fonden är nedlagd sedan 1998.

 

Så tjänar AP-fondernas vd:ar*

Första AP-fonden, vd Johan Magnusson: 355 583**

Andra AP-fonden, vd Eva Halvarsson: 347 126

Tredje AP-fonden, vd Kerstin Hessius: 393 000

Fjärde AP-fonden, vd Niklas Ekvall: 394 300

Sjätte AP-fonden, vd Katarina Staaf: 265 000 

Sjunde AP-fonden, vd Richard Gröttheim: 319 000

*månadslön i kronor under 2019

**lönerevision för Johan Magnusson görs under hösten

Inlagt av Rosmari Olsson fre, 09/13/2019 - 23:18
Helt ofattbart! Vem har bestämt att det är deras egen styrelse, som ska bestämma lönerna ??? Det borde ju vara någon oberoende statsanställd, som ser till pensionärernas bästa, som skulle bestämma angående lönenivån. De borde redovisa inför svenska folket exakt vad de gör, för att förtjäna sin lön. Det borde ligga en arbetsbeskrivning, som skulle ligga på varje fonds hemsida, så att var och en skulle kunna granska lönernas rimlighet, utifrån vad respektive tjänsteman utförde. Om de hänvisar till att lönerna måste vara konkurrenskraftiga, skulle man kunna gå in på de olika fondernas hemsidor och jämföra vad var och en gjorde. Eftersom det är pensionärernas inbetalningar, så bör vi självklart ha mer insyn i deras verksamhet. Deras självbelåtna leenden gör ju inte saken bättre ...
Hoppas regeringen ser till att det sker en lagändring, så att det blir en rejäl skärpning av reglerna.
En av många besvikna skattebetalare.
Inlagt av Slav tors, 09/12/2019 - 23:21
Det är vansinne ... AP fonds vd får månadslön lika med / mer än 40 fattiga pensionärer tillsammans. Vad händer med AP pengar???

, idag får flera tusen fattiga pensionärer ca 10 000 sek / mån före skatt ... minus hyra , vad bli kvar... KFMs norm kvar !!! Livet på existensminimum trots att människor jobbade och tjänade riket hela livet.

Vakna upp!
Inlagt av Ylva Nordin tors, 09/05/2019 - 17:14
Det är direkt stötande, hur kan det vara möjligt och var kommer pengarna ifrån?? Hur drivs dessa fonder egentligen och vad gör de verkställande direktörerna värda en sådan gigantisk lön?
Inlagt av Ann-Christin Persson fre, 08/30/2019 - 09:34
Det är så fruktansvärt att man vill bara gråta!
Hur kan det få gå till på detta sätt? :-(
Inlagt av Jenny fre, 08/30/2019 - 09:03
Jag sitter bara och gapar! Hur är det möjligt? En lönehöjning om 43 000 (nämns ovan) är långt mer än vad jag tjänar i månaden. Är det folkets pensionspengar som går till dessa gigantiska löner? I så fall skämmes ta mig f-n! Deras flin gör mig äcklad!
Inlagt av Johan Fors tors, 08/29/2019 - 16:18
Vilket jävla skämt. Sänk lönerna direkt!
Inlagt av Mats tors, 08/29/2019 - 15:55
Man blir ju för #@%£§¤ illamående...
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.