Annons:
Fjärde AP-fondens vd Niklas Ekvall är högst betald av de statliga fondcheferna. Han tjänar mer än dubbelt så mycket som exempelvis statsminister Stefan Löfven.Bild:Fjärde AP-fonden
AP-FONDERNA
Nyhet
AVLinus Hellerstedt7 kommentarerTyck till!

Fondcheferna med högst lön i staten

Niklas Ekvall, vd för statliga Fjärde AP-fonden, tjänar mer än dubbelt så mycket som både statsministern och den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång.
Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden.Bild:Peter Phillips
Johan Magnusson, vd Första AP-fonden.Bild:Första AP-fonden

Publikt har tidigare rapporterat om löneutvecklingen för de myndighetschefer vars lön sätts av regeringen – där Trafikverkets Lena Erixon, Polisens Anders Thornberg samt Försäkringskassans Nils Öberg i tur och ordning är de tre som tjänar mest.

Lena Erixons lön på 174 600 kronor i månaden ligger precis under statsminister Stefan Löfvens lön som är 176 000 kronor i månaden.

Men hon är inte den myndighetschef som tjänar mest i landet. På de statliga AP-fonderna har de högsta cheferna, som har titeln vd, i flera fall mer än dubbelt så höga månadslöner som både statsministern och de bäst betalda generaldirektörerna inom staten, visar siffror som Publikt har begärt ut från AP-fonderna. Till skillnad från andra myndighetschefer sätts lönen för varje AP-fonds vd av fondens egen styrelse.

Högst ersättning har Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, som efter vårens lönerevision har en månadslön på 394 300 kronor. Näst högst har Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden. Hon tjänar 393 000 kronor i månaden.

Efter de båda i toppen kommer Första AP-fondens vd Johan Magnusson, som har 355 583 kronor per månad. För honom sker ny lönerevision under hösten, enligt Första AP-fondens kommunikationsavdelning.

Vid Publikts senaste genomgång av AP-fondernas löneläge var Kerstin Hessius etta på listan, med en månadslön på 350 000 kronor 2015. Numera har hon alltså 43 000 kronor mer i månadslön.

Niklas Ekvall var inte vd på Fjärde AP-fonden 2015. Förra året hade han 384 700 kronor i månaden, vilket innebär att han nu har 9 600 kronor mer i månadslön.

AP-fonderna har i uppdrag att sköta pensionspengarna i det allmänna pensionssystemet. Fonderna är medlemmar i Arbetsgivarverket, men omfattas inte av övriga myndigheters kollektivavtal. Enligt regeringens riktlinjer kan AP-fonderna i stället teckna sina egna kollektivavtal.

Samma riktlinjer slår fast att ersättningen till ledning och styrelse ska vara konkurrenskraftig men inte löneledande. Rörliga ersättningar till chefer inom AP-fonderna är inte tillåtna.

Så fungerar AP-fonderna

AP-fonderna förvaltar pensionskapital inom det allmänna pensionssystemet för landets befolkning.

Det finns sex AP-fonder, som alla har sitt ursprung i allmänna pensionsfonden som startades upp när allmän tilläggspension infördes i Sverige 1960.

Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjätte AP-fonden kallas för buffertfonder. Vid underskott i pensionssystemet tas pengar från dessa, och vid överskott överförs i stället pengar till dem. Undantaget är Sjätte AP-fonden som i dessa fall varken tillförs eller fråntas pengar.

Sjunde AP-fonden förvaltar endast kapital i premiepensionssystemet.

Femte AP-fonden är nedlagd sedan 1998.

 

Så tjänar AP-fondernas vd:ar*

Första AP-fonden, vd Johan Magnusson: 355 583**

Andra AP-fonden, vd Eva Halvarsson: 347 126

Tredje AP-fonden, vd Kerstin Hessius: 393 000

Fjärde AP-fonden, vd Niklas Ekvall: 394 300

Sjätte AP-fonden, vd Katarina Staaf: 265 000 

Sjunde AP-fonden, vd Richard Gröttheim: 319 000

*månadslön i kronor under 2019

**lönerevision för Johan Magnusson görs under hösten

Inlagt av Rosmari Olsson fre, 09/13/2019 - 23:18
Helt ofattbart! Vem har bestämt att det är deras egen styrelse, som ska bestämma lönerna ??? Det borde ju vara någon oberoende statsanställd, som ser till pensionärernas bästa, som skulle bestämma angående lönenivån. De borde redovisa inför svenska folket exakt vad de gör, för att förtjäna sin lön. Det borde ligga en arbetsbeskrivning, som skulle ligga på varje fonds hemsida, så att var och en skulle kunna granska lönernas rimlighet, utifrån vad respektive tjänsteman utförde. Om de hänvisar till att lönerna måste vara konkurrenskraftiga, skulle man kunna gå in på de olika fondernas hemsidor och jämföra vad var och en gjorde. Eftersom det är pensionärernas inbetalningar, så bör vi självklart ha mer insyn i deras verksamhet. Deras självbelåtna leenden gör ju inte saken bättre ...
Hoppas regeringen ser till att det sker en lagändring, så att det blir en rejäl skärpning av reglerna.
En av många besvikna skattebetalare.
Inlagt av Slav tors, 09/12/2019 - 23:21
Det är vansinne ... AP fonds vd får månadslön lika med / mer än 40 fattiga pensionärer tillsammans. Vad händer med AP pengar???

, idag får flera tusen fattiga pensionärer ca 10 000 sek / mån före skatt ... minus hyra , vad bli kvar... KFMs norm kvar !!! Livet på existensminimum trots att människor jobbade och tjänade riket hela livet.

Vakna upp!
Inlagt av Ylva Nordin tors, 09/05/2019 - 17:14
Det är direkt stötande, hur kan det vara möjligt och var kommer pengarna ifrån?? Hur drivs dessa fonder egentligen och vad gör de verkställande direktörerna värda en sådan gigantisk lön?
Inlagt av Ann-Christin Persson fre, 08/30/2019 - 09:34
Det är så fruktansvärt att man vill bara gråta!
Hur kan det få gå till på detta sätt? :-(
Inlagt av Jenny fre, 08/30/2019 - 09:03
Jag sitter bara och gapar! Hur är det möjligt? En lönehöjning om 43 000 (nämns ovan) är långt mer än vad jag tjänar i månaden. Är det folkets pensionspengar som går till dessa gigantiska löner? I så fall skämmes ta mig f-n! Deras flin gör mig äcklad!
Inlagt av Johan Fors tors, 08/29/2019 - 16:18
Vilket jävla skämt. Sänk lönerna direkt!
Inlagt av Mats tors, 08/29/2019 - 15:55
Man blir ju för #@%£§¤ illamående...
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, ska nu Statistiska centralbyrån, SCB, successivt avsluta samarbetet. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, vice ordförande för ST inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, rapporterar SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Utredningen ska vara klar om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.