Sämre odds med förälder i fängelse

ARBETSMARKNAD2019-10-30

Den som har en förälder som dömts till fängelse klarar sig sämre i skolan och har större risk för egen kriminalitet i tonåren. Som unga vuxna har de svårare att etablera sig på arbetsmarknaden, visar en ny rapport från IFAU.

8 000 barn och ungdomar i Sverige drabbas varje år av att minst en av deras föräldrar dömts till i fängelse. I en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, konstateras att de oftare själva ägnar sig åt kriminalitet i tonåren och har väsentligt sämre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden i vuxen ålder.

Rapportförfattarna har följt drygt 40 000 barn vars förälder åtalats och dömts till fängelsestraff under åren 1997-2004. De jämförs med en grupp på cirka 130 000 barn där föräldern också åtalats och dömts, men där påföljden inte blivit fängelse. Skillnaden mellan grupperna är alltså om föräldern dömts till fängelse eller inte.

Forskarrapporten visar att de barn vars förälder fick en fängelsedom oftare var kriminella i tonåren. De hade sämre grundskolebetyg och mer sällan en gymnasieexamen jämfört med barn vars förälder inte dömts till fängelse. Vid 25 års ålder var sannolikheten att vara anställd 37 procent lägre bland de barn som hade en förälder som dömts till fängelse.

”Alla de här barnen kommer från utsatta familjer, men våra resultat tyder på att de som har det allra sämst kan vara särskilt känsliga för den typ av trauma det innebär att ha en förälder i fängelse”, kommenterar Hans Grönqvist, en av forskarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA