Annons:
Kortpaus på Arbetsförmedlingen i Karlskoga. Niklas Källberg, Göran Pettersson, Ulrika Nilsson, Lotta Eriksson och Maria Helgesson ägnar sig åt pinngympa.Bild:Per Knutsson
Arbetsförmedlingen
Ditt jobb
AVSusanne Eriksson0 kommentarerTyck till!

Schemalagda pauser för ett hållbart arbetsliv

På Arbetsförmedlingens kundtjänst i Karlskoga schemaläggs pauserna – så att de blir av. De kan innehålla allt från pinngympa till stretchövningar, mindfulness eller promenader, berättar Lotta Eriksson, som är en av fem hälsoinspiratörer på kontoret.

Karlskogakontorets pauspass är på fem minuter, oftast en gång per dag. För­utom på fredagar, då de ofta kör ett tjugo­minuterspass med qigong.

– Syftet med så korta pauser är att alla ska kunna känna att de kan gå ifrån. Vi har hög arbetsbelastning, men arbetsg­ivaren prioriterar pauser för att vi ska må bra. För att genomföra en sådan här arbetsmiljöinsats gäller det att ha med sig arbetsgivaren, och det har vi verkligen haft, säger Lotta Eriksson.

Övningarna fokuserar på att stärka bålen och förebygga värk i nacke och axlar. Pauserna läggs in i kontorets digitala kalender så att alla kan se tiden, även om det är helt frivilligt att medverka. Lotta Eriksson berättar att de gärna skickar ett mejl och påminner också.

– Många behöver en liten puff, men samtidigt måste man självklart ha respekt för att en del väljer att inte delta.

Under pauserna har man också haft mindfulnessövningar. Och i våras ordnade hälsoinspiratörerna en hälso­vecka, då kontoret testade recept på nyttiga smoothies, hade gemensam frukost och zumba. På arbetsplatsen har de också friskvårdstimme, och en gång i halvåret är medarbetarna ute på en friskvårdsanläggning med instruktör.

Lotta Eriksson berättar att det inte var så många som var med när de började med pausaktiviteterna, men att deltagandet ökat allt eftersom.

– Aktiviteterna har alltid utförts synligt, det har bidragit till en nyfikenhet och att fler hoppat på.

Hon är övertygad om att insatserna har haft positiva effekter:

– Det finns massor av forskning som visar att pauser och fysisk aktivitet är bra både för ett hållbart arbetsliv och för hjärnfunktionerna.

Maria Helgeson är en av dem som brukar försöka delta.

– Jag har ett förflutet med diskbråck för många år sedan, så jag är extra vaksam med att se till att jag rör på mig, säger hon.

Hon tror att det faktum att det är schemalagt och att kollegerna peppar varandra bidrar till att hon går så ofta.

– Det är lätt att hitta ursäkter att inte ta paus, men jag vet vilken enorm nytta det gör att komma på benen, även om det bara är fem till sju minuter. Det är toppen, ett jättebra sätt att inte stelna till. Det ger också energi och gemenskap.

Sektionschefen Annelie Green konstaterar att de flesta av kontorets anställda har ett arbete där det lätt blir mycket stillasittande:

– Syftet med att erbjuda paus­aktiviteter, från arbetsgivarens sida, är ju att få mer välmående och hållbara med­arbetare, som då också kan prestera.

Hon berättar att aktiviteterna är en del i en större satsning på att öka frisk­närvaron. Pauserna har följts upp i en nätundersökning och medarbetarna är över lag positiva.

– I fritextsvaren angav de bland annat att de blivit mindre stela, gladare, piggare, mer fokuserade och att de fått mer energi. Så de här små delarna ger stora effekter.

Ämnen: Friskvård
Tips för pausaktiviteter
  • Schemalägg så att de blir av.
  • Ha korta pauser.
  • Erbjud olika aktiviteter som kan fungera för olika personer.
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen tar in 30 personer från ett bemanningsföretag för att hantera myndighetens digitala tjänster, samtidigt som förhandlingar om den planerade neddragningen med 4 500 anställda pågår.
ArbetsrättNyhetRegeringen har skickat ett förslag om att höja anställningsskyddet till 69 års ålder till lagrådet. Enligt pressmeddelandet hoppas regeringen kunna lägga fram en proposition till riksdagen under mars.
KriminalvårdenNyhetKriminalvården klarar inte längre att utföra transportuppdraget fullt ut som planerat, utan minskar på personalen och drar ned på körningarna. Orsaken är brist på pengar.
DiggFördjupningNär den nya myndigheten Digg ska samordna arbetet med att göra statsförvaltningen digital är det inte de statsanställdas it-arbetsmiljö som har högsta prioritet. Men generaldirektören Anna Eriksson konstaterar att frågan ändå är viktig: »Vi måste bygga system som är ändamålsenliga för att få ut nyttan av dem.«
ArbetsmiljöNyhetOmkring en av tio i yrkesverksam ålder uppger att de blivit utsatta för beteenden som kan kategoriseras som arbetsrelaterad nätmobbning. Chefer och män är överrepresenterade bland de utsatta, visar en avhandling vid Malmö universitet.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens häkten är överbelagda. I Malmö tvingades häktet stänga för nyintagningar i helgen för att alla platser var belagda. Gripna blev i stället kvar i polisens arrester. "Läget är akut och polisledningen bedriver ett intensivt arbete för att hantera detta", skriver Polisen på sin hemsida.
SpårtrafikenNyhetTågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.
EUNyhetEU-kommissionen kritiserar ordförandelandet Rumänien för landets hantering av rättsväsendet. Rumäniens regering har infört nya regler för hur höga åklagarämbeten ska besättas.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetRegeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får runt 20 miljoner kronor efter att ha vunnit en tvist mot en it-leverantör i hovrätten. Tidigare hade tingsrätten gått på leverantörens linje om att myndigheten sagt upp avtal dem emellan på felaktiga grunder, skriver Dagens juridik.
ArbetsförmedlingenNyhetGeneraldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara myndighetens it-miss. Den kan ha orsakat upp till 70 000 felaktiga beslut.
KorruptionNyhetAntalet misstänkta i samband med muthärvan kring utbildningsföretaget Labcenter växer kraftigt. Enligt uppgifter i Dagens Industri är nu ett par hundra offentliganställda misstänkta för att ha tagit mutor.
StatsförvaltningNyhetDet utökade samarbetet mellan statliga myndigheter de senaste åren har minskat risken för att miljontals kronor används till att stödja terrorism. Det uppger Anders Kassman vid Säkerhetspolisen, Säpo, i en intervju med Ekot.
SkolinspektionenNyhetRiksrevisionen riktar kritik mot att Skolinspektionen inte sköter tillsynen av skolor som avsett. Myndigheten avslutar ärenden utan återbesök på skolorna, inte sällan när otrygg och stökig miljö varit problemet.
SkatteverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar två tjänstemän vid Skatteverket för deras agerande i samband med en tillsyn. Enligt JO var det fel att de två gick in i ett hus trots att bolagets företrädare inte fanns på plats.
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Närmast ska förslaget ska godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.