Annons:
Arbetsförmedlingen i region syd har anmälts till Arbetsmiljöverket, och i veckan var inspektörer på besök. ”Vi fick framföra vad vi ville och arbetsgivaren fick lägga fram hur de ser på situationen”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.Bild:Peter Kroon/Arbetsförmedlingen
ARBETSFÖRMEDLINGEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

Skyddsombud kritiskt till arbetsgivarens svar

Arbetsmiljöverket har lovat skyddsorganisationen inom Arbetsförmedlingen i region syd ett inspektionsbeslut innan jul. Oavsett vad det blir duckar arbetsgivaren för sitt ansvar, enligt huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg. ”Man har en förklaring till varför det har blivit som det blivit, men man svarar fortfarande inte på en enda av våra frågor”, säger han till Publikt.
Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud Arbetsförmedlingen i region syd.

Efter att skyddsorganisationen i region syd anmält Arbetsförmedlingen för bristande arbetsmiljö, något som Publikt skrivit om tidigare, var Arbetsmiljöverkets inspektörer på besök i veckan.

– Det gick bra. Vi fick framföra vad vi ville och arbetsgivaren fick lägga fram hur de ser på situationen. Men inspektörerna var professionella och sade inget om vartåt det lutar, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.

Vanligtvis får man ett muntligt utlåtande direkt efter inspektionen, men den här gången blev det inte så, enligt Dan Ribbenborg. Inspektörerna lovade i stället att återkomma med ett skriftligt utlåtande innan jul. Något som annars brukar dröja flera månader, säger han.

– Det är såklart positivt eftersom det här blir en vägledning till hur vi ska göra framöver. Säger de att skyddsorganisationen har fel måste vi ta ställning till det och vice versa om de menar att arbetsgivaren har fel, säger han.

Sedan han gjorde sin anmälan har situationen kring arbetsmiljön inte förändrats, anser han. I och med regeringens förtydligande i regleringsbrevet om att myndigheten ska erbjuda verksamhet även på de platser där kontor lagts ned har pressen på personalen snarare ökat, säger Dan Ribbenborg.

– Vi har ju inte förmågan att bemanna alla de här kontoren, även om man skulle öppna dem igen. Anledningen till att vi har flyttat ihop är ju att vi är så få att vi inte kan bemanna verksamheten.

Enligt honom blir effekten bland annat att personal måste förflytta sig mellan olika orter i högre utsträckning än vad man gör i nuläget.

– På små kontor har man redan fått stänga vid flera tillfällen då man har varit för få för att kunna ha öppet. Detta är inte bra för förtroendet, säger Dan Ribbenborg.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.