Stabil utveckling i socialförsäkringen

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-05-08

Försäkringskassan räknar med i stort sett oförändrade utgifter för socialförsäkringen de närmaste åren. Kostnaden för sjukpenning och rehabilitering växer svagt, men det kompenseras av att antalet personer med sjukersättning minskar.

Försäkringskassan har överlämnat en ny prognos till regeringen över utvecklingen i socialförsäkringen. Utgifterna beräknas till 220 miljarder kronor under 2019 och kommer långsamt att öka till 224 miljarder kronor under 2022. Utgifterna beräknas i huvudsak att utvecklas stabilt. Prognoserna är något lägre än dem som lämnades i februari.

Att kostnaden för sjukpenning och rehabilitering ökar långsamt beror främst på att ersättningen påverkas av pris- och löneutvecklingen. Antalet nya sjukskrivningar beräknas öka något, medan antalet långa sjukskrivningar beräknas minska. Därför kommer det sammanlagda antalet sjukskrivna att utvecklas stabilt, liksom sjukpenningtalet.

Utgifterna för aktivitets- och sjukersättningar beräknas gå ner under hela prognosperioden, framför allt därför att antalet personer med sjukersättning blir färre. Utflödet av personer som fyller 65 år är större än antalet nya sjukersättningar.

Den största utgiftsökningen kommer enligt Försäkringskassan inom familjeförmånerna. Kostnaderna för både barnbidrag och föräldraförsäkring beräknas öka framöver, både därför att antalet barn i befolkningen ökar och att löner och priser stiger.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA