Annons:
Protestbrevet till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.Bild:Malin Hansson
FÖRSÄKRINGSKASSAN
Nyhet
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Storm mot beslutet att avsätta Begler

Nio höga chefer på Försäkringskassan och fyra före detta generaldirektörer har undertecknat ett skarpt brev till regeringen om avsättningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. ”Beslutet är helt obegripligt”, säger Adriana Lender, tidigare generaldirektör på myndigheten.

”Agerandet är ett hot mot regeringsformens delning av makten mellan regeringen och dess myndigheter”, skriver de femton undertecknarna till brevet. Agerandet riskerar också att ”leda till att dugliga, opolitiska ämbetsmän kommer att tveka inför att göra karriär i staten”.

Författarna framhåller att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, beskrivit Anne-Marie Begler som en ”lysande chef” och att hon fullgjort de uppdrag som myndigheten har.

En av undertecknarna är Adriana Lender, som var generaldirektör på Försäkringskassan under åren 2009-2011.

– Vi som skrev brevet är väldigt måna om Försäkringskassan och socialförsäkringen, säger hon. Vi blev väldigt förvånade och upprörda över det sätt som man flyttade Ann-Marie Begler på. Det är helt obegripligt. Det finns noll motivering. Man säger inte ens att man saknar förtroende för henne.

Under presskonferensen förra fredagen sade ministern att det behövs mer samordning och stöd till individen, och att man av den anledningen byter ledarskap. Argumentet upprepas i ett mejl från Annika Strandhälls pressekreterare till Publkt i dag, efter att brevet nått medierna.

– Det är inte det lättaste av uppdrag att få andra att sköta sitt jobb – arbetsgivare, sjukvård och andra, kommenterar Adriana Lender. Men det är svårt att förstå varför denna enligt ministern så förträffliga person inte skulle kunna klara av det.

I brevet hävdas att regeringens beslut även är juridiskt tveksamt, vilket också Sten Heckscher, ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, anser.

– Enligt lagen om offentlig anställning kan man faktiskt inte hantera medarbetare hur som helst, även om de är generaldirektörer, säger Adriana Lender. Det bör finnas en begriplig förklaring, och i det här fallet har man inte framfört någon sådan.

Brevet avslutas med kravet att Ann-Marie Begler återinsätts som generaldirektör på Försäkringskassan:

”Regeringens beslut är ett missbruk av regeringsmakten och öppnar för en ny, märklig och skadlig form av ogenomtränglig styrning av myndigheterna under regeringen. För att undvika en sådan utveckling och för att läka skadan av regeringens felaktiga beslut bör regeringen snarast återinsätta Ann-Marie Begler som generaldirektör på Försäkringskassan.”

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.