Studenter illa förberedda för högskolan

HÖGSKOLAN2018-02-22

Nu slår Skolverket larm om att många studenter från gymnasieskolan har svårt att klara högskolan det första läsåret, framför allt studenter från teknikprogrammet och från naturvetenskapsprogrammet.

Skolverket har undersökt hur övergången till högskolan har fungerat för de gymnasieelever som gått direkt från gymnasieskolan till högskolan. Myndigheten har studerat dem som tog examen från ett högskoleförberedande gymnasieprogram vårterminen 2014 och påbörjade en högskoleutbildning terminen efter.

Bara två av tre av ungdomarna i undersökningen klarar gränsen för fortsatta studiemedel, det vill säga minst tre fjärdedelar av högskolepoängen, under det första året i högskolan. De flesta studenter med höga betyg presterar bra på högskolan. oavsett vilken utbildning de läser. Men studenter med betyg strax över godkänd nivå visar tydligt lägre resultat. Varannan student med lägre betyg nådde inte ens hälften av högskolepoängen under det första året. Vanligast med låg prestation är det bland studenter från teknikprogrammet och från naturvetenskapsprogrammet.

”Kunskapskraven i gymnasieskolan är tydligt satta för att ligga på en nivå som motsvarar att eleverna är förberedda för högskolan. Men klivet till högskolestudier är ändå ofta stort. De elever som högskolorna tar in behöver ges bra förutsättningar att lyckas med studierna”, kommenterar Torun Rudin, chef för Skolverkets gymnasieenhet, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA