Täta möten om nytt avtal

AVTAL 20072007-09-11

Avtalsförhandlingarna för anställda inom staten går nu in i en intensiv fas. Inflytandet över arbetstiden är en av de knäckfrågor som måste lösas innan ett nytt avtal kan skrivas.

ST förhandlar med Arbetsgivarverket genom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR. Parterna har tillsatt sex arbetsgrupper som har arbetat med centrala frågeområden: arbetstider, trygghet, högskolan och pensioner/försäkringar, samt de två senaste tillskotten jämställdhet/mångfald och ramavtal för vissa stiftelser och institutioner.

Grupperna skulle egentligen ha avslutat sitt arbete nu, men fem av dem ska fortsätta att försöka nå lösningar. Frågor om pensioner och försäkringar har dock tagits över av förhandlingsledningen.

Inflytandet över arbetstidens förläggning är, utöver lönehöjningar, en av de frågor som sannolikt blir svårast att lösa. Parterna möts nu flera gånger i veckan, och har bokat in hela sista helgen i september. Nuvarande avtal går ut 30 september, och berör 65000 ST-medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA