Annons:
Gästkrönika
Krönika
AVTomas Thorén0 kommentarerTyck till!

Tomas Thorén: Steg för steg har Turkiet förändrats

Sakta men säkert har de som är på kant med makten trängts undan, skriver Tomas Thorén, journalist baserad i Turkiet, i sin krönika.

På vårdmottagningens direktörsrum ligger röken tät. Överläkaren ska egentligen titta på mina röntgenbilder, men han är mer intresserad av att diskutera den väntade regimförändring som samlar nästan hela statsapparatens makt i president Erdoğans hand.

– Han är en farlig sociopat. Men man måste beundra hans förmåga att engagera massorna, säger den kedjerökande överläkaren om presidenten.

Rökmolnet till trots är det ganska trevligt att bli bjuden på te och få tid att snicksnacka om väder och vind. Det turkiska samhällets stora förtjänst jämfört med Sverige – baksidan är att den enklaste samhällstjänst kräver byråkratisk akrobatkonst och obevekligt tålamod.

På väggen hänger ett porträtt av Turkiets landsfader Atatürk och på skrivbordet ligger dagens upplaga av den vänstersekulära tidningen Cumhuriyet. Överläkaren är uppenbarligen inte Erdog˘an-anhängare, utan tillhör den gamla statsideologins garde. Jag har mött många av hans sort genom åren, ofta sittande i skinnfåtöljer på uppburna positio­ner. De förbannar ständigt de religiöst konservativa landsmän som får allt starkare överhand i ett långvarigt ställningskrig.

– Min sort är på väg bort. Vi är snart utrotningshotade, skämtar överläkaren med ett rungande skratt.

Erdoğan kommer sannolikt att vinna den folkomröstning som ska ge honom utökad makt och undanröja maktutövningens kontroll­mekanismer.

Tidningsrubriker matar oss ständigt med intrycket att Turkiet står vid ett »avgörande vägskäl«. Det senaste året har varit exceptionellt händelserikt, med ett blodigt kuppförsök, otaliga terrordåd och den väntade förändringen av landets styrelseform. Men i min vardag slår det mig ofta att förvandlingen av det turkiska samhällets dna egentligen gått mycket långsamt.

Sakta men säkert har de som är på kant med makten trängts undan. Ibland under dramatiska omständigheter som utrensningar och fängslanden, men oftast av det enkla faktum att konkurrenter som stryker makten medhårs verkar under mer gynnsamma förhållanden.

President Erdoğan och det konservativa regerings­partiet AKP har successivt tänjt på smärtgränsen i laddade symbol­frågor som religionens ställning gentemot den gamla statsideologins sekulära grundbult.

I min trappuppgång bor en familj med en tioårig dotter som heter Ayse. Under hennes fyra år av turkisk skolgång har hon fått uppleva hur den långa traditionen att varje morgon svära eden framför en byst av landsfadern Atatürk skrotats.

Enligt ett nytt lagförslag kommer Ayse i stället att drillas i undervisning om sommarens kuppförsök, där president Erdog˘ans och folkets hjältemod mot förrädiska kuppmakare får en central roll.

– Jag tyckte om svära eden inför Atatürk, men när vi lär oss om kuppförsöket i skolan är det bra för då spelar vi teater och jag kan få vara martyr, säger Ayse med lysande ögon.


Tomas Thorén är journalist baserad i Istanbul.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.