Universitet medger diskriminering

DISKRIMINERING2019-02-01

Det var diskriminering när Malmö universitet inte gav tillräckligt stöd till en student med nedsatt hörsel. Det medger universitetet, som nu i tingsrätten accepterat att betala 30 000 kronor i ersättning.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämde Malmö universitet inför domstol för diskriminering, sedan en kvinnlig student med hörselnedsättning inte fått det stöd lagen kräver. I domen från Stockholms tingsrätt medger universitetet att det inte vidtagit skäliga åtgärder för att studenten skulle komma i en jämförbar situation med andra studenter. Därmed har universitetet utsatt studenten för diskriminering som har samband med bristande tillgänglighet, konstaterar DO i ett pressmeddelande.

Mot bakgrund av medgivandet har parterna träffat en överenskommelse som innebär att universitetet betalar 30 000 kronor i ersättning till kvinnan. Överenskommelsen mellan parterna har fastställts av domstolen och ärendet är därmed avslutat för DOs del.

Studenten började sin utbildning vid universitetet hösten 2016. Inför terminsstarten tog hon kontakt med universitetets stödenhet för personer med funktionsnedsättning och berättade om sin hörselnedsättning och vilka behov hon hade för att kunna ta del av undervisningen. Bland annat diskuterades tillgång till mikrofon och teleslinga i utbildningssalarna. Hösten 2016 använde föreläsarna sällan mikrofon och föreläsningarna hölls återkommande i salar utan teleslinga.

Studenten påtalade återigen problemen för universitetets stödenhet inför vårterminen 2017, men trots det fortsatte föreläsningarna att hållas utan mikrofon och i salar utan teleslinga. DO valde att gå till domstol med ärendet därför att myndigheten ansåg att universitetet utsatt studenten för diskriminering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA