Utredning föreslår inte stopp för hyvling

ARBETSRÄTT2019-02-01

Utredningen om ett hållbart arbetsliv över tid har presenterat flera förslag för att förbättra arbetstagarnas rättigheter. Men något direkt förbud mot ”hyvling” föreslås inte av utredningen.

Ett av den särskilde utredaren Anders Wallners förslag handlar om så kallad hyvling, där arbetsgivaren istället för uppsägning vill minska de anställdas arbetstid. Utredningen konstaterar att om en anställd som erbjuds sänkt arbetstid tackar nej, ger det idag arbetsgivaren saklig grund för uppsägning. Det innebär att hyvling kan bli en metod för att kringgå turordningsreglerna i lagen och anställningsskydd, las.

Utredaren föreslår inget direkt förbud för arbetsgivare att tillämpa hyvling. Men möjligheten att säga upp den som tackar nej till sänkt arbetstid bör tas bort. Om arbetsgivaren vill tillämpa uppsägning, därför att en eller flera anställda säger nej till sänkt arbetstid, är det inte den eller de som tackat nej som kan sägas upp först. Då är det turordningsreglerna i las som ska gälla.

Utredaren konstaterar att osäkra anställningar kan leda till stress och sämre hälsa. Den som har en osäker anställning har små möjligheter att påverka när och hur arbetet ska utföras och osäkerhet kring vilken lön man kommer att få. Osäkra anställningar kan också innebära att arbetstagaren har svårt att försörja sig och planera sin framtid. Förhållandena är sämst inom kvinnodominerade sektorer, konstaterar utredningen. Det gör att riskerna för ohälsa är större, liksom risken att lämna anställningen till följd av ohälsa eller missnöje med förutsättningarna i arbetet.

Utredningen har därför tittat på situationen för personer med intermittenta anställningar, som ”behovsanställning”, ”timanställning”, ”ring och spring” eller ”sms-anställning”. Den formen av tidsbegränsade anställningar regleras i lag eller kollektivavtal.

Utredningen föreslår att också tiden mellan upprepade korta anställningar ska räknas som anställningstid vid tillämpning av reglerna i las. Om en arbetstagare har haft fler än två tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare inom 30 dagar ska också tiden mellan anställningarna räknas som anställningstid.

Utredningen föreslår dessutom att regeringen tillsätter en särskild utredning för att ta fram förslag på hur man kan använda differentierade arbetsgivaravgifter eller andra ekonomiska styrmedel för att uppmuntra tillsvidareanställning framför olika tillfälliga anställningar.

Utredningen om ett hållbart arbetsliv tillsattes av den förra regeringen. Hur den nytillträdda regeringen kommer att hantera utredningens förslag är oklart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA