Annons:
Debatt: Karriär
Debatt
1 kommentarerTyck till!

Våga plugga efter 50!

Jag började studera igen vid högskolan när jag var 54 år och det har varit en väldigt positiv erfarenhet, skriver Inger Wadman. Här ger hon råd till andra 50-plussare som vill börja studera.

Jag var 54 år och anställd inom högskolan när jag fick idén att bygga på min högskoleexamen, skriva C-uppsats och ta en kandidatexamen. Det har varit en väldigt positiv erfarenhet för mig, och därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter och ge några råd – med förhoppningen att uppmuntra andra att våga göra samma sak.

Det var över 30 år sedan jag gick informationslinjen. Ämnet informationsteknik fanns inte längre, så jag började med att fråga olika högskolor om jag var behörig till C-kursen i medie- och kommunikationsvetenskap. Behörig var jag bara i Karlstad, där jag tidigare hade läst. Jag sökte alltså kursen, förvarnade min omgivning och fick chefens löfte om tjänstledighet.

Sedan gjorde jag en budget. Jag kunde bo gratis i min sommarstuga. Däremot var jag beroende av bil och hade samma utgifter som vanligt för lägenheten i Stockholm. Jag hade betalat mina sista studielån och ville inte börja om med nya, men jag räkna­de med att klara mig med de sparade pengarna och på studiebidraget, drygt 3 000 kronor i månaden. För januari skulle jag inte få något, då rätten till studiemedel upphör det år man fyller 54.

När beskedet kom att jag var antagen till kursen, tackade jag ja, även om jag började tveka om det verkligen var värt att lägga tid, kraft och pengar på studier i min ålder. Sista dagen på semestern lämnade jag min sommarstuga och körde hemåt för att börja jobba dagen efter. Och där i bilen bestämde jag mig för att trots allt fullfölja det jag hade satt i gång.

Hur var det att plugga?

En riktig utmaning! Jag var minst 30 år äldre än kurskompisarna, men det svåraste var att jag inte hade läst samma kurser som de. 1980-talets informatörsutbildning hade inte fokus på kommunikationsteorier och forskning, som nu var en tung del av kursen. Det var mest självstudier och vi läste tjocka forskningssammanställningar på engelska och fyra–fem metodböcker.

Men livet som student var härligt – jag njöt av närheten till naturen och framför allt av att rå över min egen tid.

Hur gick det sedan?

Nu är jag klar med uppsatsen, har ansökt om examensbevis, och är tillbaka på jobbet med nya arbetsuppgifter inom kommunikation. För mig har en enda termins studier gett nya kunskaper, inspiration och ett nytt, roligt jobb.

Men den viktigaste lärdomen är att det inte var för sent. Det går att fortsätta att utvecklas om man vågar ta chansen!

Jag vill dela med mig av några råd till andra 50-plussare som vill börja plugga igen:

  • Var medveten om dina drivkrafter! Vill du plugga för att utvecklas eller vill du mest ta en paus från ett jobb du inte trivs med?
  • Läs något du verkligen är intresserad av! Ditt engagemang i ämnet blir en extra drivkraft som hjälper dig igenom svårigheterna när det känns trögt och jobbigt.
  • Se över din ekonomi innan du bestämmer dig! Be om ett möte med banken.
  • Du har rätt till tjänstledighet för studier, men tala med din arbets­givare i god tid. Kanske kan du jobba deltid under studietiden. Går du en längre utbildning över flera terminer kan du jobba på loven.
  • Från och med 1 juli 2014 kan du få studiemedel upp till 56 års ålder – du kan läsa mer på CSNs webbplats.
  • Prata med kursansvarig lärare innan du köper alla böckerna på litteraturlistan. En del böcker är referenslitteratur, andra kan du som student få gratis tillgång till som e-böcker genom universitetsbiblioteket.
  • Skaffa en laptop eller läsplatta – den är användbar också för att anteckna på föreläsningar.
  • Sista ansökningsdatum för höstterminen är 15 april. Läs mer på http://www.antagning.se.

Inger Wadman

  

Inlagt av 50+ fre, 03/14/2014 - 10:22
Vi var på AllaStudierMässan nu i mars och då kom det fram en kille och utbrast "Är ni här för någon annans räkning?"

Vi var malplacerade.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv, i en gemensam debattartikel.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor. Det framgår av en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, enligt studien.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
SCBNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, avslutar nu Statistiska centralbyrån, SCB, samarbetet successivt. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, STs vice ordförande inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Uppdraget ska vara klart om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetStatens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.
SKOLVERKETNyhetFler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
LönerNyhetFem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.
ArbetsförmedlingenNyhetDet är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär ett skyddsombud beskrev hur Arrivas personal i Skåne bland annat avstått dryck eller använt buskar vid stationen om det kniper, beslutade Arbetsmiljöverket att de har rätt till toalettpaus efter maximalt två och en halv timme. Det fick tågbolaget att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
RättsväsendetNyhetMindre än varannan svensk har förtroende för rättsväsendet som helhet, visar Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning. Bara var tredje uppger att de har förtroende för Kriminalvården. Förändringen jämfört med föregående år är liten.
ArbetsförmedlingenNyhetAutomatiska funktioner och digital samverkan är centrala i den nya modell för Arbetsförmedlingens arbete som myndigheten skisserar i sitt förslag till regeringen. Bland annat vill myndigheten robotisera bedömningen av hur långt arbetssökande står från arbetsmarknaden. Systemet för ersättning till fristående aktörer föreslås få både en grundersättning och en resultatbaserad del.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.
SkolverketNyhetMer än 1 500 nya lärare har fått vänta mer än de fyra månader som regeringen satt som maxgräns för att få ut sin lärarlegitimation, enligt Ekot. Skolverket förklarar väntetiden med att ansökningarna är fler än beräknat.