Anställd utmanar med ironi

FÖRDJUPNING: BLOGGAR2007-10-24

Momshandläggaren Jesper Svensson har valt att skriva personligt och utmanande om tillvaron på Skatteverket – till somligas förtret.

”Att begära att personalen ska betala för att gå på personalfest är bara SÅ PINSAMT JÄVLA SNÅLT.” Så kan det stå på Jesper Svenssons blogg under den återkommande rubriken ”Inifrån Skatteverket”. Sedan januari bloggar han med ironi och humor om jobbet som momshandläggare i Stockholm.

–Jag tror att det är intressant för människor att läsa vad vi faktiskt gör, säger han. Det är en offentligt finansierad organisation och jag tycker att det kan vara berättigat. Bloggen är ett sätt att nå en bredare läsekrets, snarare än att bara diskutera saker i fikarummet.

Bloggen har allt mer kommit att vända sig till andra anställda på Skatteverket, eftersom det framför allt är de som har gett respons. Flera har lämnat anonyma tips på ämnen att ta upp.

–Det är naturligtvis inte alla som håller med om vad jag skriver, men jag har fått uppfattningen att de flesta tycker att det är bra att vissa frågor väcks. Jag får ofta kommentarer om att det är bra att någon säger något, säger Jesper Svensson.

Men han har också fått ris för sin blogg. En del kolleger tycker att han är lite väl spydig.

–Den attityd man har gentemot sin arbetsgivare är nog mycket en generationsfråga. Man har någon slags bild av hur man ska uppträda. Vi i en yngre generation har nog inte samma respekt. Eller, vi har nog lättare att vara kritiska. Men jag vill understryka att flera äldre kolleger läser bloggen och tycker om den.

Du är ganska kritisk i bloggen. Har dina överordnade haft några synpunkter?

–Nej, inte som de delgett mig i alla fall. Jag har haft samtal med min närmaste chef som relaterade till bloggen. Men han har i princip velat uttrycka att jag har rätt att skriva det jag vill. Han ville väl på något sätt förmedla att han inte har några problem med det.

Var chefernas reaktion något du reflekterade över innan du började blogga?

–Någon gång har jag väl tänkt tanken. Men det har ju inte hindrat mig från att skriva. Och jag har egentligen aldrig känt mig orolig för att jag skulle få negativa reaktioner.

Så bloggar du själv

Det finns numera en rad tekniska plattformar som gör det enkelt att starta och driva en blogg, utan att behöva koda sidan själv. En del är gratis, till exempel Blogger, www.blogger.com, eller Blogdrive, www.blogdrive.com. Även flera dagstidningar erbjuder möjlighet att blogga.

Det finns också kostnadsfria, halvprofessionella verktyg om du vill vara lite mer avancerad, till exempel Word Press, http://wordpress.org, Pivot, www.pivotlog.net, eller Moveable Type, www.moveabletype.com.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA