
Daglig kontakt med nya religiösa Sverige
Namn: Max Stockman.
Ålder: 34 år.
Bostad: Lägenhet i Hägersten.
Familj: Sambo och ett barn.
Yrke & arbetsplats: Handläggare på Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST.
Månadslön: 34 000 kronor.
Det här gör jag på jobbet: Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST, har i uppdrag att ge stöd till trossamfunden i Sverige. En av våra huvuduppgifter är att fördela statsbidrag.
Min uppgift är att stödja muslimska och ortodoxa trossamfund som är i en uppbyggnadsfas i Sverige. Det handlar om att hjälpa företrädarna att hitta rätt i det offentliga Sverige och även att vara en brygga mellan samfunden och myndigheten. Vi erbjuder information och utbildning och fungerar som en länk mellan samfunden och andra myndigheter och kommuner, vilket vi ser ett ökat behov av.
Just nu befinner vi oss i lite av en pionjärperiod. Vi kommer från ett Sverige som varit monoreligiöst, men som inte är det längre. Så på alla möjliga sätt vill vi underlätta trossamfundens utveckling mot att bli välfungerande i civilsamhället. Samfunden behövs när det blir kris eller social oro på en ort.
Till mina arbetsuppgifter hör också att jag är sekreterare i olika samverkansorgan, som Islamiska samarbetsrådet och Ortodoxa
och österländska kyrkors ekumeniska råd.
Det här gör jag på fritiden: Jag gör musik med min pappa i vårt familjeband »Stockmankören«. Sedan tecknar jag gärna.
Det bästa med jobbet: Jag har daglig kontakt med en väldigt dynamisk och spännande del av det nya religiösa Sverige. Det är också kul att vi är en liten myndighet. Det ger oss ganska mycket frihet, vi är inte så stelbenta utan kan ha en snabb kommunikation.
Det vill jag förändra i jobbet: Vi borde bli fler, för vi har mycket att göra och det är ett viktigt område. Vi skulle kunna var dubbelt så många och ändå ha fullt upp.
Därför är jag med i ST: Kollegerna påverkade mig att gå med när jag började här för tre år sedan.
Viktigaste frågan för facket: Generellt sett tycker jag att facket ska koncentrera sig på sina traditionellt fackliga uppgifter som lönesättning och arbetsvillkor. Sedan måste den fackliga rörelsen över lag bli bättre på att involvera de svagaste grupperna i samhället.