Därför satsar ST på bistånd

FÖRDJUPNING: UTVECKLINGSSAMARBETE2012-10-16

Det finns tre anledningar för ST att satsa på internationellt utvecklingssamarbete, menar förbundets ordförande Britta Lejon. En av dem är egennytta.

Hon radar snabbt upp skälen till att ST ska arbeta med internationellt utvecklingssamarbete. Det främsta är ideologi: arbetet handlar om att stärka de mänskliga rättigheterna i världen. Det är också ett sätt att fullfölja den fackliga solidaritetstanken.

– En facklig verksamhet har aldrig kunnat överleva om den inte har fått stöd från andra kamrater, som har det bättre förspänt, säger Britta Lejon.

Och dessutom, menar hon, handlar det om egennytta. Bara genom att förbättra förhållandena internationellt går det att långsiktigt förbättra villkoren i arbetslivet här hemma.

– Jobben flyttar till låglöneländer och för många av våra medlemmar är den konkurrensen redan konkret. Vi har också medlemmar utanför statsförvaltningen och många av dem ser den här utvecklingen i sin vardag. Till exempel i järnvägstrafiken och på Posten. Flygledningen har också varit under diskussion.

Hon syftar på att utländska bolag tar över produktion i Sverige.

– Då blir de anställdas arbetsvillkor en faktor i konkurrensen. Det finns en risk när man vinner upphandlingar med alldeles för låga anbud.

Ytterligare ett skäl till internationella samarbeten, menar Britta Lejon, är att ST utvecklas och lär sig många saker från sina utländska samarbetspartner. Som exempel nämner hon STs samarbete i Ukraina.

– De har blivit så framgångsrika! Nu är det vi som lär från dem. De har gått förbi oss när det handlar om rekrytering och organisationsutveckling, att öppna upp och få in unga i förbundet. De har mycket värdefull kunskap om hur man vitaliserar en organisation.

Britta Lejon.
Bild: Kristofer Samuelsson
Britta Lejon.

ÄMNEN:

ST Facket Bistånd
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA