Försäkringsanställda gick från LO till TCO

FÖRDJUPNING: FACKFUSION2003-12-04

Försäkringsanställdas förbund blir den största avdelningen i det nya förbundet.

Försäkringsanställdas förbund (FF) är ett bransch- och yrkesförbund som 2002 lämnade LO för TCO. Nästa år bildar FF och ST ett gemensamt nytt förbund. FF blir då en egen avdelning, den största, inom det nya förbundet.

FF organiserar 80 procent av de anställda på landets försäkringskassor och har i runda tal 15 000 medlemmar av vilka ungefär 80 procent är kvinnor med en medelålder på ungefär 50 år. Genomsnittslönen är 18 200 kronor i månaden.

Förbundet har 21 avdelningar, en för varje län, och en landsomfattande avdelning för chefer. FF styrs av en förbundsstyrelse på tio medlemmar och en arvodesanställd ordförande. Han heter Börje Johansson.

Beslutande församling är förbundsfullmäktige som också fungerar som avtalsråd. Antalet förtroendevalda är drygt 1 000.

FFs förbundskontor ligger i Stockholm och har 15 anställda, av vilka sju är ombudsmän. FAK är den egna a-kassan med två anställda och den utgör grunden för den a-kassa som det nya förbundet får.

FFs motpart är Försäkringskasseförbundet (FKF) som är försäkringskassornas (FK) intresse-, arbetsgivar- och serviceorganisation. FK är obligatoriska medlemmar i Arbetsgivarverket.

Försäkringskassorna har sitt ursprung i frivilliga sjukkassor från åren runt förra sekelskiftet. Även facket bildade sjukkassor och försäkringsförsäljare från Folket (Folksams föregångare) bildade förbundet 1918.

1955 infördes obligatorisk sjukförsäkring och de erkända sjukkassorna ombildades till allmänna sjukkassor, vilka i sin tur blev allmänna försäkringskassor 1963. Då breddades de till att omfatta även pensions- och bidragsområdet och fick Riksförsäkringsverket som tillsynsmyndighet.

Idag finns en centralkassa med ett antal områdeskontor i varje län. Centralkassorna är sedan länge självständiga myndigheter och verksamheten helt statsfinansierad.

Försäkringskassan har fått allt mer förebyggande och rehabiliterande uppgifter och administrerar i princip hela sociallagstiftningen. Inom denna har förändringarna de senaste åren varit många, siffran 600 har nämnts.

Under 1980-talet handlades en stor del av ärendena hos centralkassorna, men sedan mitten av 90-talet har verksamheten decentraliserats. Samtidigt har de anställda varit hårt pressade av personalneddragningar på 25–30 procent – och av att de långtidssjukskrivna ökat i antal.

Den mest brännande frågan just nu är det mycket omdiskuterade elektroniska ärendehanteringssystemet, ÄHS. Med det införs helt nya arbetssätt. FFs krav är att personalen ska få lämplig kompetensutveckling. Också det nya allmänna pensionssystemet som startar 2003 kommer att ställa stora krav på personalen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA