»Hälsa i staten« tar fram de goda exemplen

FÖRDJUPNING: REPORTAGE2005-03-15

Regeringen inrättade hösten 2003 Hälsa i Staten som ett forum för de statliga myndigheterna och en inspirationskälla för deras hälsoarbete.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Arbetsgruppen har bestått av flera myndighetschefer och letts av generaldirektör Kerstin Wigzell från socialdepartementet.

Hälsa i Staten har under 2004 genomfört konferenser, seminarier och workshops, drivit en webbplats och gett ut publikationer och en tidning. Målgrupper har varit myndighetschefer, anställda vid statliga myndigheter och deras fackliga företrädare.

Hälsa i Staten har arbetat under finansdepartementet, men har inte haft några extrapengar eller andra morötter att locka med. Allt engagemang har byggt på myndigheternas egna intresse och initiativ.

Med tanke på alla krav myndighetscheferna har uppifrån, har förvånansvärt många av dem ändå engagerat sig, säger Kerstin Wigzell.

Första halvåret 2004 gick arbetsgruppen för Hälsa i Staten aktivt ut och sökte upp myndighetscheferna och ledningarna. Andra halvåret har ledningarna själva ansvarat för det som gjorts inom myndigheten.

–Det finns gott om positiva förslag utöver det vi från arbetsgruppen har redovisat. En del myndigheter hade dessutom börjat arbeta med frågan långt innan Hälsa i Staten aktualiserade den, påpekar Kerstin Wigzell.

Bland de goda exemplen finns till exempel Luftfartsverket i Stockholm, Skattekontoret i Falun, CSN i Eskilstuna och två regioner inom Migrationsverket.

I sin slutrapport till regeringen i februari 2005 lämnar arbetsgruppen förslag till fortsatta åtgärder.

Arbetsgruppen betonar sambandet mellan hälsa och organisation, ledarskap och arbetsförhållanden och lyfter fram rehabiliteringsfrågorna.

Gruppen har bland annat kommit fram till att myndighetschefer och personalchefer saknar gemensamma fora där de kan diskutera sina personalpolitiska idéer och forma gemensamma arbetsgivarstrategier.

Även personalansvariga och linjechefer önskar praktiska tips om hur de ska arbeta för att skapa god arbetsmiljö.

Arbetsgruppen rekommenderar myndigheterna att utgå från sina hälsobokslut när de planerar insatser i den egna organisationen.

Regeringen uppmanas att noga följa utvecklingen av sjukfrånvaron vid enskilda myndigheter. Myndigheter som visar höga sjuktal bör återkommande få redovisa orsakerna och resultaten av genomförda åtgärder.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA