Kvinnor får lägre lön för samma jobb

FÖRDJUPNING2005-02-02

ST har tagit fram statistik som mer preciserat än tidigare visar löneläget för kvinnor och män i staten. Resultatet tyder på att myndigheternas lönesättning fortfarande missgynnar kvinnorna.

På nästan tre av fyra statliga myndigheter har kvinnor lägre lön än sina manliga kollegor med samma arbetskrav, utbildning och ålder.

– Det här visar att det ser lika ojämställt ut i staten som på andra håll, säger STs ordförande Annette Carnhede.

ST lät under hösten 2004 SCB göra en undersökning om löneskillnader mellan kvinnor och män på alla statliga myndigheter.

Undersökningen är ett försök att ringa in om löneskillnaderna finns kvar även om man tar hänsyn till ålder, utbildning och arbetets innehåll och svårighetsgrad.

Resultaten tyder på att de gör det. Av de 178 myndigheter där det går att jämföra mäns och kvinnors löner är kvinnorna lägre lönesatta på 129 myndigheter. På tolv myndigheter är det lika, och på 37 myndigheter ligger männens löner under kvinnornas.

Måste bli tuffare

På ett fyrtiotal myndigheter är kvinnolönerna bara 95 procent av männens eller lägre. Några exempel: Miljödepartementet 94 procent, Konjunkturinstitutet 83 procent och Allmänna reklamationsnämnden 92 procent.

– Vi måste bli tuffare på det här området, säger Annette Carnhede. Det får vi ofta höra från våra medlemmar, och ST har också satt jämställdhet som ett prioriterat område.

Den SCB-statistik som redovisas på detta uppslag är ett urval. Vi har valt ut myndigheter där minst hälften av de anställda ingår i jämförelsen. För att en individ ska ingå krävs att det finns minst en jämförelseperson av det andra könet som »stämmer» på alla punkter: ålder, utbildningsnivå och arbetets svårighetsgrad enligt den statliga TNS-klassningen.

Lönerna är de som gällde den 1 september 2003.

Fotnot. Klassificeringen i TNS innehåller 83 »familjer» som beskriver arbetets art, till exempel platsförmedling, kriminalvårdsarbete, personalarbete och juridiskt utredningsarbete.

Inom varje familj finns fem svårighetsnivåer.

I SCBs undersökning är nivåerna fyra.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA