Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten sedan sju beväpnade poliser ingripit mot två SVT-journalister utanför polishuset i Rinkeby. Ingripandet innebar enligt JO att journalisternas rätt att anskaffa uppgifter kränktes.
Regeringen går inte vidare med det kostsamma förslaget att bygga ut Kungliga operan i Stockholm. Statens fastighetsverk får i stället uppdraget att ta fram ett nytt förslag till renovering.
192 kronor i timmen är priset från ett av de bemanningsföretag som ska förse Försäkringskassan med handläggare som ska jobba med elstödet. ”Jag tycker det är ett väldigt lågt anbud. Det borde på något sätt ha följts upp”, säger Kompetensföretagens upphandlingsexpert Stefan Holm. Men varken konkurrenterna eller Försäkringskassan begärde någon granskning.
Inga protester från lokförare, fackliga organisationer, skyddsombud och rullstolsburna resenärer hjälpte. Region Stockholm avvecklar tågvärdarna på pendeltågen. ”Det är verkligen sorgligt”, säger Vänsterpartiets Lina El Yafi, vars förslag om att stoppa beslutet blev nedröstat.
De skadeståndskrav som Statens historiska museer riktat mot en före detta anställd som åtalats för att ha sålt mynt som tillhört Myntkabinettet är inte preskriberade. Det slår Högsta domstolen fast i en dom.
Statistiska centralbyrån, SCB, vill ha mer pengar för att klara tvingande EU-krav och uppbyggnaden av en ny digital plattform. Myndigheten har nyligen sagt upp personal och dragit ned på viss statistik av besparingsskäl.
Mellan åren 2019 och 2022 gjordes i snitt fem anmälningar eller inrapporteringar i månaden om sexuella övergrepp på ungdomshemmen inom Statens institutionsstyrelse, SiS. Rapporterna handlade nästan uteslutande om manlig personal som ska ha utsatt omhändertagna flickor, visar en rapport från World Childhood Foundation och Barnrättsbyrån.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Skatteverket för att myndigheten inte tillåter betalning av en ansökningsavgift med kontanter. Det strider enligt JOs beslut mot riksbankslagen.
Regeringen kommer enligt ett pressmeddelande att föreslå att Arbetsförmedlingens anslag för 2023 utökas med 50 miljoner kronor. Regeringen föreslår också att tillfälliga lättnader i reglerna för a-kassan ska permanentas.
ST Pendeln vill att Arbetsmiljöverket stoppar ensamarbetet på Stockholms pendeltåg. Skyddsorganisationen anser inte att riskerna med avvecklingen av tågvärdarna analyserats tillräckligt. ”Det är vårt sista hopp om vi inte kan få politikerna att ändra sig”, säger huvudskyddsombudet Nuru Magram.
Det blir ingen disciplinpåföljd för den arbetsförmedlare som tidigare i år anmäldes till Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd efter att ha distansarbetat från ett annat land. Personen har valt att säga upp sig.
Försäkringskassan behöver öka antalet anställda med omkring 800 personer de närmaste åren, skriver myndigheten i sitt budgetunderlag till regeringen, och begär därför ett tillskott på 600 miljoner kronor för nästa år.
Justitieombudsmannen, JO, riktar efter en oanmäld inspektion skarp kritik mot Kumlaanstalten för behandlingen av intagna under den pågående renoveringen av en av anstaltens byggnader.
Migrationsverket har enligt ett pressmeddelande sparat cirka 6,5 miljoner kronor på att införa nya digitala kort som asylsökande har för att visa att de har rätt att vistas i Sverige. Det nya kortet behåller den asylsökande under hela asylprocessen.
Anställda som arbetar på distans är både mer produktiva och lojala, visar en genomgång av ett fyrtiotal forskningsstudier som forskare vid Högskolan i Gävle har gjort.
För att klara en växande arbetsbörda när lågkonjunkturen slår till och för att kunna fortsätta satsningen mot den grova kriminaliteten krävs att myndighetens anslag höjs, skriver Kronofogden till regeringen. Myndigheten varnar för att en redan tung arbetsbelastning och hög personalomsättning annars kan förvärras.
En anställd vid Polisen åtalas för bedrägeri sedan hon lämnat in ett privat paket till myndighetens posthantering. Enligt stämningsansökan ledde hennes agerande till att myndigheten fick stå för portot på 130 kronor.
Statskontoret får regeringens uppdrag att utreda ansvarsfördelningen för viss verksamhet vid länsstyrelserna. Målet är att statsförvaltningen ska bli mer överskådlig.
Högre krav för grundlagsändring och en ny myndighet mer oberoende än Domstolsverket, är några av förslagen som grundlagskommittén har överlämnat till regeringen. Syftet med förslagen är att långsiktigt öka skyddet för domstolarnas och domarnas oberoende.
Sjukskrivning kan vara ett alternativ för de lokförare på Stockholms pendeltåg som känner oro för arbetsmiljön, anser MTRs kommunikationsansvarige Niklas Ekström. Enligt STs biträdande förhandlingschef Niklas Simson har företaget uppmanat enskilda anställda att sjukskriva sig, vilket han är kritisk mot.
Efter den senaste tidens strul i tågtrafiken har Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana utlyst en särskild händelse. Det innebär att det skapas en separat organisation inom Trafikverket för att komma till rätta med problemen inom trafikplaneringen.
Skatteverket har fått regeringens uppdrag att ta fram och leverera it-tjänster till Utbetalningsmyndigheten, som inrättas 1 januari 2024. Den nya myndigheten ska motverka fusk och bidragsbrott i välfärdssystemen.
I en promemoria inom justitiedepartementet föreslås ett nytt regelverk för arbetskraftsinvandrare som söker uppehålls- och arbetstillstånd för högkvalificerat arbete. Förslaget bygger på ett EU-direktiv om så kallade EU-blåkort.
Anställda som behövde vara kvar på sin arbetsplats var särskilt utsatta för pandemins konsekvenser för arbetsmiljön. Men Sverige klarade sig ändå bra genom krisen, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap i en rapport.
Arbetsgivarna måste sätta av mer pengar, under längre tid, för att höja statsanställdas tjänstepensioner. Det kräver facken när det statliga tjänstepensionsavtalet nu omförhandlas. Kraven är kostsamma och kan behöva åtföljas av tunga eftergifter, enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Försäkringskassans förändringsarbete som rör sjukförsäkringen får med tvekan godkänt i en granskning från Statskontoret. Myndigheten borde exempelvis ha övervägt att ge mer resurser till handläggningen, skriver Statskontoret, som också anser att personalomsättningen den på avdelning som arbetar med sjukförsäkringen måste åtgärdas.
Skatteverket begär en halv miljard kronor mer i förvaltningsanslag för nästa år. Pengarna behövs för att bekämpa ekonomisk brottslighet och missbruk av välfärdssystem samt till en omfattande förnyelse av it-systemen, enligt myndigheten.