2 000 högskoleprov försenas av pandemin

HÖGSKOLAN2021-03-05

På grund av smittspridningen flyttas drygt 2 000 anmälda till högskoleprovet från provtillfället 13 mars till 8 maj. Anledningen är att skärpta krav på avstånd mellan provdeltagarna inte kan uppfyllas.

De 2 000 personer som berörs är en del av de personer som skulle skriva provet i Göteborg, Stockholm och Uppsala, meddelar Universitets- och högskolerådet, UHR. I övriga landet genomförs provet 13 mars som planerat.

”Till följd av den kraftigt ökade smittspridningen och skärpta restriktioner behöver antalet deltagare begränsas ytterligare på de aktuella orterna. UHR kommer att fatta beslut om detta efter en nära dialog med de regionala smittskyddsläkarna, berörda provanordnare, Folkhälsomyndigheten och den nationella samordnaren för högskoleprovet. Vi beklagar att en del anmälda inte får skriva provet i mars men de kommer ändå att få möjlighet att skriva högskoleprovet i vår”, framhåller UHRs vikarierande generaldirektör Maria Linna Angestav i ett pressmeddelande.

De anmälda som måste byta datum för högskoleprovet kommer att meddelas i början av nästa vecka via e-post. De som får sitt datum flyttat har valts ut slumpvis. Till följd av den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har samtliga provanordnare på inrådan av de regionala smittskyddsläkarna ökat avståndet mellan deltagarna i provsalarna till två meter. Det medför att antalet skrivande måste minskas i Göteborg, Stockholm och Uppsala.

”Det är ju olyckligt, det är väl alldeles självklart. för de får besked sent. Men tyvärr är det ju de villkor som inte bara högskoleprovet utan som många i samhället idag arbetar under, att pandemin kan vi inte förutse”, säger den nationelle samordnaren för högskoleprovet Peter Honeth till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan Corona
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA