Stärkt smittskydd kring högskoleprov

HÖGSKOLAN2020-11-30

För att stärka smittskyddet kring högskoleprovet ger regeringen Universitets- och högskolerådet, UHR, rätt att om det blir nödvändigt införa ett tak för antalet deltagare och införa en 19-årsgräns för att skriva provet.

Regeringens beslut om åldersgräns och tak för antalet provskrivare ska enligt ett pressmeddelande ge bättre förutsättningar för att högskoleprovet ska kunna genomföras smittskyddssäkert under våren. Det aktuella smittläget kommer att vara avgörande, enligt regeringens pressmeddelande.

UHR planerar att genomföra högskoleprovet vid minst tre tillfällen under 2021. Enligt planeringen ska myndigheten ta fram fler högskoleprov, så att minst tre prov per kalenderår kommer finnas tillgängliga under alla tre åren 2021–2023. Med anledning av den nuvarande smittspridningen har den nationella provsamordnaren Peter Honeth bedömt att det kommer att behövas begränsningar av antalet provdeltagare även i vår, konstaterar regeringen.

Höstens högskoleprov genomfördes 25 oktober på 97 provplatser runt om i landet. Ansvaret för att genomföra högskoleprovet har tillfälligt flyttas över från lärosätena till UHR. Utgångspunkten är att ta tillvara den organisation och erfarenhet som finns hos lärosätena i dag. Regeringen har skjutit till 30 miljoner kronor extra för ändamålet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA