ALI-chef:Vår forskning ligger i världstopp

ALI2007-01-10

Flera oberoende utvärderingar ger högt betyg åt forskningen vid Arbetslivsinstitutet ALI, som läggs ned i sommar.

Det framhåller institutets ställföreträdande generaldirektör Marianne Törner i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Enligt Marianne Törner har en utredning från Statskontoret visat på låg kvalitet i Arbetslivsinstitutets forskning, och utredningen har använts i debatten som ett argument för nedläggning. Men uppdraget till Statskontoret handlade inte om att granska den vetenskapliga kvaliteten, vilket styrde urvalet av den granskade forskningen, anser hon.

Samtidigt lät Statskontoret forskaren Ulf Sandström undersöka ALI-forskarnas genomslag i internationella vetenskapliga tidskrifter, och den visade sig vara över genomsnittet.

En internationell forskargrupp, som fått i uppdrag av Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, att bedöma kvaliteten på svensk arbetslivsforskning, kom fram till att Sverige befinner sig bland de tre främsta i världen. ALI står för 25 procent av den forskningen, påpekar Marianne Törner.

Ännu en protest mot nedläggningen av institutet kommer från Västra Götalandssektionen av ST inom Ams, som anser att kunskap för hundratals miljoner kronor slängs i sjön i och med att institutet försvinner.

ST-sektionen invänder också mot neddragningarna inom Arbetsmiljöverket, som bland annat innebär försämrade möjligheter till utbildning för skyddsombud.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA