STs sektionsordförande Jean-Marc Orliaguet bedömer att ungefär hälften av de sammanlagt 3 300 i personalen är tillsvidareanställda, och därmed får möjlighet att ansöka om avgångspaketet.
Bild: Mostphotos
STs sektionsordförande Jean-Marc Orliaguet bedömer att ungefär hälften av de sammanlagt 3 300 i personalen är tillsvidareanställda, och därmed får möjlighet att ansöka om avgångspaketet.

All personal på Chalmers erbjuds avgångspaket

HÖGSKOLAN2020-09-03

Alla tillsvidareanställda på Chalmers kan nu anmäla sitt intresse för ett avgångspaket med bland annat förlängd uppsägningstid. Sedan tidigare har högskolan varslat 180 anställda om uppsägning.

I juni varslade Chalmers 180 anställda om uppsägning, eftersom högskolan har ekonomiska problem. Nu har samtliga tillsvidareanställda fått information om att de kan anmäla intresse för ett avgångspaket.

Enligt Jean-Marc Orliaguet, STs sektionsordförande inom Chalmers, är det dock långt ifrån säkert att den som anmäler sitt intresse verkligen får sluta.

Avgångserbjudandet gäller bara de som Chalmers inte behöver rekrytera en ersättare för och det är varje verksamhetsansvarig chef som i slutänden godkänner vilka som får sluta, säger han till Publikt.

– Det är inte som när Volvo säger att alla som vill får sluta. Det är verksamheten som avgör vem som får tillgång till erbjudandet, säger Jean-Marc Orliaguet.

Arbetsgivaren bekräftar det, uppger Göteborgs-Posten, GP:

”Det är en möjlighet för de medarbetare som ändå hade planerat att lämna, för att gå i pension eller starta eget, att kunna göra det nu och få bra förutsättningar inför fortsättningen”, säger Chalmers pressansvarige Christian Borg, till GP.

STs sektionsordförande Jean-Marc Orliaguet bedömer att ungefär hälften av de sammanlagt 3 300 i personalen är tillsvidareanställda, och därmed får möjlighet att ansöka om avgångspaketet. Av dem kan det bli mellan 50 och 100 stycken som får ta del av paketet, tror han,

Avgångspaketet innehåller bland annat förlängd uppsägningstid till mellan 4 och 12 månader beroende på hur länge man har varit anställd. Jean-Marc Orliaguet har fått en hel del frågor om de olika alternativen från medlemmar, säger han.

– Många förstår inte riktigt de olika lösningarna och vill ha svar på vad det innebär om man väljer de olika varianterna. Det är komplexa frågor och en utmaning för oss.

Som Publikt tidigare skrivit om är det en ansträngd ekonomi till följd av pensionsrelaterade kostnader och det låga ränteläget som ligger bakom Chalmers varsel. Man har också anställt närmare 1 000 personer de senaste 10 åren.

Nu väntar fackliga förhandlingar och någon gång i början av 2021 kommer ett färdigt besked kring vilka som får lämna Chalmers att vara klart, enligt Jean-Marc Orliaguet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA