Allt fler åtal för arbetsmiljöbrott

ARBETSMILJÖ2022-11-15
Allt fler arbetsgivare och företag lagförs för arbetsmiljöbrott, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Ett skäl är enligt myndigheten att samarbetet mellan berörda myndigheter kring handläggningen av arbetsmiljöbrott har fördjupats.

Arbetsmiljöverket skriver i ett pressmeddealdne att ett strukturerat samarbete mellan Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten, med tydliga rutiner för handläggning av arbetsmiljöbrott, har lett fram till effektivare utredningar kring dödsolyckor och allvarliga arbetsplatsolyckor.

”En viktig del i att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet är effektiva utredningar och lagföring av arbetsmiljöbrott. Det är en angelägenhet för flera myndigheter och är därför beroende av god samverkan och tydliga rutiner mellan dessa myndigheter, vilket har gjort utredningsarbetet effektivare. Bland annat har utredningstiden kortats när det gäller dödsolyckor”, konstaterar Arbetsmiljöverkets chefsjurist Eva Nilsson i pressmeddelandet.

Enligt Arbetsmiljöverket dör ungefär en person per vecka i olyckor på landets arbetsplatser. Många fler skadas på sin arbetsplats eller blir allvarligt sjuka till följd av sitt arbete. De flesta dödsolyckor sker i byggbranschen, inom transport, jordbruk, magasinering och tillverkning.

Arbetsplatsolyckor som kan innefatta misstankar om arbetsmiljöbrott utreds initialt av polisen. Arbetsmiljöverket utreder olyckorna i förebyggande syfte och utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Myndigheternas utredningar bedrivs parallellt. Om arbetsgivaren brustit i förhållande till arbetsmiljölagens skyddskrav kan Arbetsmiljöverket göra en brottsanmälan till åklagaren. Antalet åtalsanmälningar från Arbetsmiljöverket har ökat sedan 2018, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Arbetsgivare kan dömas till både personligt ansvar och bötesstraff för företaget, så kallad företagsbot. Under 2017 beslutades om 52 lagföringar för personligt ansvar och företagsbot. Under 2021 var motsvarande siffra 114.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.