Anställda i bolag erbjuds inkomstförsäkring

ST2003-12-02
ST erbjuder de medlemmar vid statliga bolag som inte omfattas av Trygghetsrådets omställningsförsäkring att ta en kompletterande inkomstförsäkring. Vid arbetslöshet täcker denna 80 procent av avgångslönen.

 

Idag har allt fler ST-medlemmar en månadslön som ligger över a-kassans tak på över 20 075. Det betyder att de, om de blir arbetslösa, inte får ut 80 procent av lönen.

Från början av 2004 erbjuder ST sina medlemmar i bolag att teckna en kompletterande inkomstförsäkring. Erbjudandet gäller de medlemmar som inte omfattas av Trygghetsrådets omställningsavtal, inom till exempel Posten, SJ AB, Green Cargo, Lernia, Novia, Akademiska Hus och Teracom.

Försäkringen betalas inte ut under de 20 första arbetslösa dagarna men därefter täcker den 80 procent av avgångslönen under 280 dagar.

Även för dem som omfattas av Trygghetsrådets avtal och har en riktigt hög lön kan försäkringen vara intressant för att få ut mellanskillnaden mellan 70 och 80 procent vid arbetslöshet.

För dem som omfattas av Trygghetsrådets insatser gäller bland annat följande:

Avgångsersättning betalas ut efter prövning. För att få ut ersättningen måste medlemmen ha fyllt 40 år och haft en sammanhängande anställning i fem år.

Tillsammans med a-kassa ger ersättningen 70 procent av avgångslönen i högst 6 månader. Ersättningen betalas ut i högst 12 månader för den som fyllt 44 år, i högst 18 månader för den som fyllt 55 och i högst 24 månader för den som fyllt 60 år.

För ST-medlemmar inom det statliga området gäller Trygghetsavtalet och Trygghetsstiftelsens insatser: avgångsersättning från Trygghetsstiftelsen som tillsammans med a-kassa ger 80 procent av avgångslönen så länge de får a-kassa.

Mer information lämnar Eva Thim på STs centrala kansli, tel 08-790 51 00.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.