Anti-diskriminering viktigt fokus

LÄNSSTYRELSER2011-01-24

Länsstyrelserna vill bli en förebild för lika rättigheter och möjligheter i samhället. I en gemensam handlingsplan för länsstyrelserna beskrivs hur arbetet för anti-diskriminering ska bedrivas.

Sveriges 21 länsstyrelser har tillsammans tagit fram en handlingsplan för hur de ska arbeta med antidiskriminering. Länsstyrelserna ska integrera de mänskliga rättigheterna i sin verksamhet. Handlingsplanen beskriver hur myndigheterna ska bedriva arbetet med dessa frågor i sin organisation och verksamhet.

”Länsstyrelserna ska vara en förebild för lika rättigheter och möjligheter i samhället”, säger projektledaren Inger Eriksson vid Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Länsstyrelserna har genomfört en gemensam utbildning för ett 60-tal utbildningsledare för mänskliga rättigheter. De ska bli nyckelpersoner på respektive länsstyrelse och leda personalens utbildning i frågor som rör mänskliga rättigheter och icke-diskriminering.

I planen ingår också rekryteringsutbildning för chefer. Vid rekrytering ska man bara fokusera på kompetens och ingenting annat, för att minska risken för diskriminering. Enligt handlingsplanen ska rekryterande chefer inom länsstyrelserna genomgå denna utbildning under 2011 och 2012.

Handlingsplanen är uppdelad områdena organisation, verksamhet och kommunikation. Den utgår från diskrimineringslagen och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA