”Arbetsförmedlingen ska inte förmedla jobb”

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-03-02

Arbetsförmedlingen ska inte ägna sig åt coachning och jobbförmedling. Det anser en majoritet i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och förordar ett så kallat tillkännagivande från riksdagen om saken.

Arbetsförmedlingen har länge haft låga förtroendesiffror och dåligt resultat, anser arbetsmarknadsutskottet. Eftersom myndigheten inte lyckats vända detta bör den nu läggas ned i sin nuvarande form och andra aktörer ta över jobbmatchningen. Arbetsförmedlingen roll bör enligt utskottsmajoriteten inskränkas till myndighetsutövning, exempelvis att anvisa till program eller bevilja insatser.

Förslaget som nu riksdagen i sin helhet ska ta ställning till innebär dock inte ett krav på omedelbar nedläggning. Kravet är i stället att regeringen senast 31 mars ska ge den sittande utredningen om Arbetsförmedlingen tilläggsdirektiv om att utreda hur delar av Arbetsförmedlingens uppdrag kan läggas ut på andra aktörer.

Utredningen är tillsatt av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, och leds av Cecilia Fahlberg, som tidigare var ordförande i TCO-förbundet Unionen.

Arbetsmarknadsutskottets ställningstagande var väntat. De fyra allianspartierna enades för en tid sedan om ett gemensamt ställningstagande om Arbetsförmedlingen, och Sverigedemokraterna har deklarerat att de skulle stödja ett initiativ om att utreda en nedläggning.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skriver i en gemensam reservation till utskottets betänkande att regeringen gjort mycket för att modernisera och förstärka Arbetsförmedlingens verksamhet. Dessutom, anser de, ingår redan i utredningens uppdrag att analysera hur externa aktörer kan bidra till arbetsmarknadspolitiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Staffan Lindskog (ej verifierad) fre, 03/03/2017 - 11:57
Af arbetar idag med det som kan definieras som utveckling mot möjlighet att stiga in på arbetsmarknaden. När det gäller den mera traditionella verksamheten så är bristerna stora vilket beror på att de olika politiska blocken inför, ändar och omdefinierar insatser huller om buller så att det i slutändan bara blir ett kontrollerande organ, och här kan det tidigare förslaget med att överföra denna uppgift till a-kassorna vara en lösning.
Inlagt av Liselott (ej verifierad) mån, 03/06/2017 - 07:01
Arbetsförmedlingen hjälper väldigt många människor som står långt från arbetsmarknaden att hitta jobb. Många av dessa är personer med funktionsnedsättningar med svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden utan hjälp och om AF läggs ned vore det förödande för den målgruppen. Andra aktörer innebär privata aktörer vilket är lika med vinster och pengar i fokus. Alltså skulle inte personer med funktionsnedsättningar 'stå högt i kurs' eftersom det är svårare att tjäna pengar på dom. Sen har vi många fler grupper som har svårt att etablera sig på marknaden. Det är många gånger inte arbetsförmedlingens fel att det är svårt att rekrytera arbetskraft , många saknar kompetens och utbildning men det är ju en annan fråga. Så tänk till innan ni förstör för en massa människor!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA