Arbetsvillkor viktigare än lön

LÖNER2005-05-25

Inget stödjer tesen att anställda presterar mer och bättre med individuell lön. Arbetsvillkoren betyder mycket mer för arbetsresultatet, enligt forskare på Arbetslivsinstitutet.

Många har åsikter om individuell lönesättning men få har fog för dem. Effekterna av individuell lönesättning är nämligen ett outforskat område, enligt forskaren Tommy Nilsson, Arbetslivsinstitutet.

Tillsammans med journalisten Annbritt Ryman går han emot ett vanligt påstående att individuella löner skulle motivera anställda att prestera bättre. De är författare till boken ”Individuell lönesättning – lönar det sig? Fakta och tro om individuell lönesättning”.

Ingen forskning, framhåller de, visar att individuell lönesättning har någon effekt för vare sig individ, företag eller samhälle. Inte heller att de anställda skulle prestera bättre och att detta skulle medföra bättre produktivitet och verksamhetsresultat.

Deras slutsats är istället att arbetsvillkoren – arbetsklimat, inflytande och ledarskap – tycks betyda mycket mer än löneformen.

Förutom svårigheter med individuell lönesättning pekar författarna på vilka möjligheter den kan leda till. Människor börjar diskutera arbetets innehåll och vad som menas med goda prestationer och ett gott arbete. Om man på arbetsplatsen får vara med om att utforma arbetsanpassade lönekriterier kan individuell lönesättning bli mer attraktiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA