Brett samarbete mellan biståndsrevisorer

BISTÅND2020-10-13
Riksrevisionen har tagit initiativ till en bred internationell diskussion om hur revisionsmyndigheter ska granska biståndsinsatser. Riksrevisionen konstaterar att det saknas en internationell praxis.

Riksrevisionen har bjudit in aktörer från både biståndsvärlden och världens revisionsmyndigheter till webbaserade seminarier om revisionsmyndigheters granskning av biståndsmedel. I praktiken är rutinerna olika i olika länder och olika biståndsorganisationer. Syftet med webbinarierna var enligt Riksrevisionen att lyfta fram dilemman, goda exempel, möjligheter och utmaningar.

”Med hjälp av paneldiskussionen och alla frågor vi fick från de engagerade åhörarna, så hoppas vi nu kunna bygga vidare på de erfarenheter och lärdomar som finns, så att revisionsmyndigheter kan vara involverade i granskningen av biståndsmedel på ett hållbart sätt”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Hon är vice ordförande i den kommitté som tagit initiativ till mötena. Kommittén, som arbetar med kapacitetsutveckling är en del av revisionsmyndigheternas internationella samarbetsorganisation.

För att öka effektiviteten i biståndet och inom utvecklingssamarbetet har organisationen kommit överens om ett antal principer. En central del är att använda ländernas egna system. Det innebär enligt pressmeddelandet att internationella givarorganisationer ska använda och stärka befintliga nationella institutioner, system och processer i länder de stödjer. De bör undvika att bygga parallella system för att hantera, implementera eller följa upp användningen av sina egna medel och projekt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.