Brist på it-kompetens inom staten

ARBETSMARKNAD2022-05-12
Ett förbättrat läge på arbetsmarknaden och ökad efterfrågan på arbetskraft gör att bristen på it-kompetens återigen ökar inom staten, enligt Arbetsgivarverkets kompetensbarometer.

Läget på arbetsmarknaden blev betydligt bättre under 2021 och det har enligt ett kompetensbarometern fått konsekvenser för staten. Arbetsgivarverket redovisar brist främst inom systemutveckling, men också inom it-drift, underhåll och support.

”Bristen på it-kompetens inom staten är oroande eftersom den komplicerar vår fortsatta digitala utveckling. Det har under en längre tid funnits ett enormt behov av it-kompetens på hela den svenska arbetsmarknaden och vi bör se över alla tänkbara vägar för att öka arbetsmarknadens utbud av it-kompetens”, kommenterar chefsekonom Roger Vilhelmsson undersökningen i ett pressmeddelande.

Arbetsgivare inom staten kan behöva överväga alternativ till nyrekrytering, menar utredaren Sofie Andersson:

”Jag tror att man behöver se bredare på kompetensförsörjningen och arbeta mer med att både uppdatera och tillföra ny kompetens hos medarbetarna”, konstaterar hon i pressmeddelandet.

Enligt kompetensbarometern ökade tillgången på kompetens under pandemins början för att sedan minska igen under 2021. Vårens barometer tyder på att personalrörligheten blivit något större hos Arbetsgivarverkets medlemmar. Samtidigt fortsätter den generella bristen på lämpliga sökanden vid rekrytering i staten att öka och är återigen uppe på rekordhöga nivåer.

Enligt pressmeddelandet finns ända sedan finanskrisen en tydlig trend mot att allt färre myndigheter anslagssparar och att fler lånar. Trenden bröts tillfälligt under pandemin då andelen myndigheter som anslagssparade ökade och andelen som lånade minskade. Nu pekar barometern mot att myndigheterna under 2022 återigen har svårt att få anslagen att räcka till. Andelen som lånar väntas bli högre än andelen som sparar. Roger Vilhelmsson menar i pressmeddelandet att en förklaring kan vara att vissa kostnader minskade när många jobbade på distans.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.