»Chefernas utbildning är faktiskt viktigast«

NYHET2005-03-15

På Statens pensionsverk kan de anställda välja mellan att förhandla själva eller kollektiv förhandling. De flesta ST-medlemmar har valt enskild förhandling men facket har bibehållit inflytandet, anser Lena Engblom, ST.

–Det är viktigt att både chefer och medlemmar får utbildning i enskilda förhandlingar och information om för- och nackdelar när facket inte konfirmerar i efterhand, betonar STs avdelningsordförande Lena Engblom. Chefernas utbildning är faktiskt viktigast. Trycket på dem ökar när de möter medarbetaren och de måste kunna ge sakliga skäl för lönebudet.

Hon upplever att facket haft bra inflytande under hela processen, att dialogen med arbetsgivaren varit god och att parterna respekterar varandra.

Skilda lönepotter

För 2005 förhandlas om 2,4 procent av lönesumman och det finns två åtskilda potter, en för dem som förhandlar själva och en för dem som förhandlar kollektivt.

–Det är lika mycket värt att förhandla själv som kollektivt, förklarar Lena Engblom. Ingen chef ska kunna lägga ut så mycket på dem som förhandlar själva att det inte blir något kvar för övriga.

Parterna ska utvärdera för- och nackdelar med förhandlingsmodellen innan ett nytt kollektivavtal träffas för nästa löneperiod. Målet är att förhandlingarna medarbetare – chef ska vara klara den 18 mars.

ST inom Statens pensionsverk har förberett sig sedan december 2003 genom medlemsmöten och medlemsenkät och gett löpande information. Resultatet blev att 70 procent av medlemmarna valde att förhandla själva.

Hittills har sju procent av de enskilda förhandlingarna slutat i oenighet och dem tar facket över när de kollektiva förhandlingarna startar.

Det lokala kollektivavtalet började förberedas redan innan det centrala avtalet var påskrivet och förhandlingarna startade i december förra året.

Extrapengar till vissa grupper

–Vi förhandlade om lönekriterier, gick igenom lönestrukturer med mera, fortsätter Lena Engblom. Då fann vi att lönesättningen borde rättas till för några målgrupper och för det har SPV skjutit till lite extra pengar.

De lönekriterier man kom fram till är: initiativförmåga, samarbetsförmåga, kvalitet, utvecklingsförmåga och ansvar. Till det läggs också skickligheten och arbetsuppgifternas art.

Efter utvärderingen ska medlemmarna på försommaren avgöra om de vill ha kvar möjligheten att förhandla själva eller enbart ha kollektivförhandlingar.

–Vårt mål är att vara helt klara med löneförhandlingarna till oktober då nästa lönerevision startar, säger Lena Engblom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA