Malin Persson, Johanna Lannerstedt, Ulrika Holmlund, Anneli Hayer och Rikkard Sten på Försäkringskassan i Östersund tjänar mindre än kollegerna på andra orter i landet.
Bild: Gunno Rask
Malin Persson, Johanna Lannerstedt, Ulrika Holmlund, Anneli Hayer och Rikkard Sten på Försäkringskassan i Östersund tjänar mindre än kollegerna på andra orter i landet.

De har lägsta lönerna på kassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-06-29

De anställda på Försäkringskassan i Östersund tycker att de hamnat i strykklass. Nyanställda får över 1 000 kronor mindre i månadslön än på andra orter.

Missnöjet med lönerna och arbetssituationen är stort på För-
säkringskassan i Östersund. Låga ingångslöner sätter sin prägel på det allmänna löneläget och den hårda arbetsbelastningen leder till mycket övertid.

– Som ensamstående med barn kan man inte försörja sig utan övertid, säger Anneli Hayer som hittills i år har arbetat 160 timmar övertid.

Hon är handläggare för aktivitetsstöd och anställdes i maj 2009 med 17 500 kronor i lön.

Lönerna i Östersund har länge varit lägst i landet, säger Sven Graff, lokal ST-ordförande. I botten finns handläggarna av aktivitetsstödet.

Hittills i år har Försäkringskassan nyanställt 147 handläggare av aktivitetsstöd på tidsbegränsade anställningar. Tillsvidareanställningar görs inte, då behovet av aktivitetsstöd beräknas minska när arbetslösheten går ned. De 67 som nyanställts i Östersund, där huvudansvaret för aktivitetsstödet ligger, har i genomsnitt fått 18 007 kronor i månaden. I Karlshamn, Luleå och Göteborg är snittet för de nya 19 045.

»Känns som vi är boskap«

– Det handlar inte bara om pengar. Det känns som om vi bara är boskap, vi får aldrig någon uppskattning för det vi gör. Arbetsbördan är inte lätt och man kan inte bara ge och ge och ingenting få tillbaka av arbetsgivaren, säger Johanna Lannerstedt som jobbat sedan juni i fjol.

Övertiden är en direkt följd av de låga lönerna, förklarar de handläggare ST Press har träffat. Men den är också nödvändig för att hinna med. Varken reglerna för dygnsvila eller veckovila respekteras, säger Sven Graff:

– Det kallas frivillig övertid, men om den inte utfördes skulle man vara tvungen att beordra den.

Den lokale chefen Lars Andersson vill, trots att han medger att det är hans ansvar, inte kommentera lönerna i Östersund. Han hänvisar till huvudkontoret. Men han bekräftar att det arbetas mycket övertid:

– Det jobbas enorma mängder övertid. Volymutvecklingen är sanslös. Sedan januari 2008 har vi rekryterat 496 nya medarbetare.

Försäkringskassans förhandlingschef Carina Lindström medger att lönerna är lägre i Öster­sund, trots kassans princip om lika lön för lika arbete. Hon säger att det pågår en analys av varför löneläget ser ut som det gör:

– Det är ingen rekommendation från oss att lönerna ska vara lägre i Östersund. Jag tror det finns en historisk förklaring, att marknadsläget varit annorlunda där.

Övertidsuttag överraskar

Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, känner till löneläget i Östersund:

– Det här visar att arbetsgivaren inte tar principen om lika lön för lika arbete på allvar.

Hon blir överraskad av det stora övertidsuttaget:

– Facket ska informeras om man träffar enskild överenskommelse på mer än 150 timmar. Det framgår av avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA